EU vil lage to klasser flypassasjerer

Én type sjekk for mistenkelige passasjerer og enklere sjekk av resten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det britiske innenriksdepartementet utarbeider nå en rekke planer for nye sikkerhetsrutiner på flyplassene. Gårsdagens møte med EU-ministere tyder på at det blir nye felles regler for Europa, skriver the Guardian.

Planen går ut på å kartlegge passasjerene når de bestiller billetter, slik at sikkerhetskontrollen kan tilpasses hver enkelt passasjer.

Kort sagt vil passasjerene deles inn i to kategorier: pålitelige og mistenkelige passasjerer.

«Pålitelige passasjerer» vil kunne passere raskere gjennom sikkerhetssjekken enn i dag. Mens passasjerer fra høyrisiko-land eller passasjerer som har blitt kartlagt som mistenkelige, vil bli gjenstand for grundig sikkerhetssjekk.

Overvåke passasjerer

Planen er å registere biometriske data, for eksempel en scan av irisen i øyet og på den måten kunne gjenkjenne mistenkelige personer fra for eksempel politiets registre. Sikkerhetskontrollørene vil dermed kunne ta tak i en rekke personer basert på tidligere mistenkelig oppførsel eller at de er registert av politiet i et EU-land.

USA og Australia praktiserer et slikt avansert system av scanning av passasjerlistene i dag og utveksler informasjon mellom landene. Nå er det sannsynlig at EU-landene vil delta i et lignende system.

- Det er viktig å skille mellom en profil bygd på informasjon og etterretning og en profil basert på etnisitet eller rase, sier Storbritannias innenriksminister John Reid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil lage to klasser flypassasjerer

Kritikerne frykter at nye sikkerhetsregler i praksis vil innebære en ren diskriminering, og at uskyldige muslimer og mennesker fra Midt-Østen vil bli stoppet på flyplasser i hele Europa.

EU-kommisjonens visepresident Franco Frattini sier han vil ha et avansert system for overvåking av passasjerlister og at det må skje raskt. Modellen er det amerikanske og australske systemet.

Vil stenge nettsider

Planen om kartlegging av passasjerer er en del av en tiltakspakke som ble vedtatt i går på et møte mellom John Reid og en rekke EU-ministre. EU-kollegaene ble informert av Scotland Yard og britisk etterretning.

Tiltakene innebærer:

* Nesten 3 millioner kroner til forskning på hvordan man skal oppdage flytende eksplosiver, slik de terrormistenkte skal ha planlagt å bruke for å sprenge flyene fra London.

* En rekke tiltak mot internettsider som er positive til terrorisme eller gir opplæring i å lage bomber. EU vil undersøke muligheten for å stenge slike nettsider.

* Innføring av Storbritannias nye strengere reglene for håndbagasje i alle EU-land.

STRENGERE KONTROLL: Det er innført en rekke nye tiltak på flyplassene i Storbritannia etter at terrorplanene ble avdekket i forrige uke. Foto: Scanpix
STRENGERE KONTROLL: Det er innført en rekke nye tiltak på flyplassene i Storbritannia etter at terrorplanene ble avdekket i forrige uke. Foto: Scanpix Vis mer

* Større innsats for å stanse radikaliseringen av muslimske miljøer i Europa.

* Et felles EU-møte seinere denne måneden for å komme terroristene i forkjøpet før de planlegger sin neste aksjon.

Nederland og Frankrike ønsker imidlertid å gå lenger og vil innføre strengere sikkerhetskontroller av alle muslimske flypassasjerer.