Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU vil omskrive terrorisme

Bytter ut begrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-byråkratiet jobber med en ordliste som skal avskaffe begreper som \'islamsk terrorisme\', skriver EUobserver og britiske medier.

Oppryddingen kalles en \'ikke-følelsesladd ordliste i omtale av ytterliggående strømninger\'. De nye retningslinjene for EUs språkbruk blir lagt fram for den politiske ledelsen i juni.

Byråkratene som skriver kladden, håper EU-kommisjonen og Europaparlamentet vil vedta retningslinjene, men foreslår ikke at de skal bli bindende for medlemslandene.

- Vi snakker selvsagt ikke om \'islamsk terrorisme\', sier en tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi kaller det \'terrorister som misbruker islam\'.

Dempe striden

Målsetningen med den nye ordlista er å unngå begreper som fornærmer muslimer og gir de ytterliggående større oppslutning.

Jihad, ofte oversatt som \'hellig krig\', er et annet begrep under revisjon.

- Jihad er en positiv betegnelse på kampen mot det onde i deg selv, sier en EU-tjenestemann.

Oversettelsen \'hellig krig\' har også skapt debatt i Norge. Journalisten Syed Mujahid Ali kritiserer oversettelsen, mens professor Einar Thomassen mener den er presis.

EUs initiativ til mindre provoserende språkbruk, kom i gang etter striden om de danske Muhammed-tegningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling