EU vil skjerpe kjøtt-testing

EU-kommisjonen vil styrke testingen av storfekjøtt i alle EU-land i kampen mot kugalskap (BSE). I alt 10 av 15 EU-land har rapportert om BSE-tilfeller siden 1987.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen har foreslått to konkrete tiltak for å redusere faren for BSE-smitte og for å oppdage eventuelle utbrudd så tidlig som mulig. Kommisjonen vil ha et ensartet testapparat for alle de 15 landene for å oppdage eventuelle nye tilfeller så raskt som mulig.

- Vi ønsker å foreta hyppigere stikkprøvekontroll og testing på dyr som har dødd av uforklarlige årsaker, sier Beate Gminder, talskvinne for EU-kommissær for forbrukersaker David Byrne.

Kommisjonen vil også at alle landene skal pålegges å fjerne ryggmarg og hjerne fra slaktede dyr. Ifølge den vitenskapelige ekspertisen ligger 95 prosent av risikoen for infeksjon i disse delene av dyrene. Frankrike, Irland og Be-Ne-Lux-landene har allerede et slikt påbud. Det franske næringsmiddeltilsynet ønsker også forbud mot menneskelig konsum av innmat fra oksekjøtt.

(NTB)