EU vil sminke norsk mat

EU krever at Norge innfører de tre matsminkedirektivene. En søknad om å få opprettholde norsk regelverk har fått et klart nei i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Dagfinn Høybråten orienterte i dag Stortingets EØS-utvalg om beskjeden fra Brussel om at Norge ikke kan få stenge matvarer med disse tilsetningsstoffene ute fra det norske markedet.

Høybråten sier at han ikke er overrasket over svaret, ettersom Danmark fikk samme beskjed i oktober. Regjeringen skal nå konsultere eksperter på området og legge fram en proposisjon for Stortinget over nyttår.

- Godtar vi disse direktivene setter det kampen mot unødige tilsetningsstoffer tyve år tilbake i tid. Vi må godta ting som vi fjernet fra markedet på 70-tallet, og vi må godta større mengder av dem i mat. Dette var regjeringenspartiene i mot når de var i opposisjon. Jeg regner med at de følger opp sin politikk, sier Heidi Sørensen, styremedlem i Forbrukerrådet og tidligere leder i Naturvernforbundet til Dagbladet.

Kan si nei

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk har tidligere betegnet disse direktivene som svært problematiske for Norge. Begge har sterkt antydet at det kan bli aktuelt å nedlegge et veto mot å innlemme dem i norsk lovverk. Høybråten ville mandag ikke kommentere muligheten for et norsk veto, ut over å vise til den skepsis som regjeringen tidligere har lagt for dagen.

- Dette var en sak flere av dagens regjeringsmedlemmer brukte ivrig i EU-debatten i 1994. Argumentasjonen var daat hvis vi blir medlemmer i EU må vi si ja til disse direktivene, men i EØS kan vi si nei. I stedet for å diskutere hvorvidt disse stoffene er bra eller dårlig for forbukerne diskuterer vi hvorvidt vi kan vi kan tråkke EU på tærne eller ikke. Det er helt fjollete, sier Heidi Sørensen.

Utenrikskomiteens leder Haakon Blankenborg (Ap), som gjentatte ganger har uttalt at veto bare bør brukes i svært alvorlige tilfeller, vil foreløpig ikke flagge partiets standpunkt. Han støtter regjeringens håndtering av saken, og viser til at Jagland-regjeringen hadde akkurat de samme innvendingene mot de tre direktivene.

Norge har til dags dato ikke nedlagt veto mot noe EU-direktiv i de snart seks årene EØS-avtalen har eksistert.

(Dagbladet :på nettet)