EU vil spørre ut Rumsfeld

Vil ha forklaring på CIA-flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentet har startet sin egen gransking av CIAs hemmelige aktivitet i Europa. Anklager om hemmelige fengsler, kidnapping og tortur av terrormistenkte i Europa, var bakgrunnen for Europarådets etterforskning og rapporten som ble offentliggjort i går.

Stor interesse

EUs granskingskomité hadde sitt første møte denne uka. De vil nå ha direkte svar fra USAs toppolitikere, og vil invitere forsvarsminister Donald Rumsfeld, visepresident Dick Cheney og utenriksminister Condoleezza Rice til høringene.

- Jeg kan ikke se hvorfor vi ikke skal be Cheney, Rumsfeld og Rice om å komme til oss. Jeg er sikker på at de vil være svært velkomne, og de vil bli hørt med den største interesse, sier Sarah Ludford, visepresident for etterforskningen, ifølge nyhetsbyrået AP.

EU-parlamentet har derimot ingen rett til å stevne amerikanerne til å møte.

- Vi kommer til å invitere høystående personer fra ulike regjeringer og organisasjoner og mennesker fra etterretningsmiljøet. Hvis de ikke vil møte kan vi jo trekke konkulsjonene, sier Ludford.

Forventer samarbeid

Komitéen består av 46 personer og har mandat til å finne ut om CIA, andre amerikanske organisasjoner eller andre land har utført kidnappinger, ulovlig fangeoverføringer, hemmelig fengsling og tortur i EU-land.

MEKTIGE MENNESKER: Utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Donald Rumsfeld blir bedt om å svare på de mange spørsmålene om CIAs operasjoner i Europa. Foto: SCANPIX
MEKTIGE MENNESKER: Utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Donald Rumsfeld blir bedt om å svare på de mange spørsmålene om CIAs operasjoner i Europa. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg skal de finne ut om EU-land har blitt brukt under transport, noe Europarådets rapport slår fast at har skjedd.

- Det er på høy tid at EU starter etterforskningen. Jeg tar for gitt at alle regjeringer vil samarbeide med oss. Ingen etterretning har rett til å bryte menneskerettighetene på europeisk jord, sier parlamentsmedlem Wolfgang Kriessl-Doerfler.

Komitéen skal levere sluttrapport om fire måneder og håper å finne bevis for hemmelige fengsler på europeisk jord og å finne ut om EUs regjeringer har vært innblandet.