Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU vil stanse Bill

EU-kommisjonen går rettens vei for å hamle opp med verdens rikeste mann, Bill Gates. EU mener Microsoft forsøker å tiltvinge seg monopol på programvare for servere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Microsoft ikke bøyer seg, har kommisjonen gjemt et ris bak speilet: De kan gi bøter på inntil ti prosent av overskuddet i selskapet. Slike bøter har i praksis aldri oversteget én prosent.

- Vi vil ikke tolerere at dominanse i ett marked blir videreført til et annet ved å motarbeide konkurranse og under dekke av copyright-beskyttelsen. Alle selskaper som vil handle i den europeiske unionen må følge antitrust-reglene og jeg er fast bestemt på å håndheve dem strengt, sier EUs kommisjonær for konkurranse, Mario Monti, i en pressemelding.

Dømt i USA

7. juni bestemte den amerikanske dommeren Thomas Penfield Jackson at Microsoft må splittes i to, ett selskap for operativsystemer og et annet for programvare, som Word og Explorer. Bakgrunnen for rettssaken var at andre nettleser-selskap, som Netscape, mente at Microsoft prøvde å lage monopol ved å knytte operativsystemet og programvaren så tett sammen at det ble så og si umulig for andre nettlesere å konkurrere i programvaremarkedet. Microsoft har anket dommen til høyesterett.

Også den europeiske kommisjonen mener at Microsoft benytter seg av sin nærmest monopolistiske situasjon som operativsystem-leverandør til å skaffe seg monopol på andre områder. Men denne gangen er det programvare for servere som er stridens kjerne.

- Umulig å konkurrere

Selskapet Sun Microsystems mener det vil være umulig å konkurrere om programvare for serverne dersom de ikke kjenner kodene til Microsofts operativsystem, siden Windows nå har omkring 95 prosent av dette markedet.

Hvis konkurrerende selskaper ikke kan lage programvare som kan samhandle med Windows, blir serverne i praksis tvunget til å kjøre Windows hvis de vil tilpasse serveren til klientene. Fenomenet som har oppstått betegnes i IT-kretser som en situasjon der «klienten trekker serveren».

Hemmelig

Men Microsoft nekter å gi fra seg hemmelighetene.

- Suns klage baserer seg på deres ønske om å få tilgang til våre tekniske forretningshemmeligheter. Vi tror ikke loven pålegger Microsoft, eller noe annet firma, å dele sine hemmeligheter med direkte konkurrenter, sier Microsoft Europas John Frank til BBC.

Microsoft har nå to måneder på seg til å svare på advarselen fra den europeiske kommisjonen. Microsoft kan også anmode om en åpen høring før kommisjonen vil ta sin endelige avgjørelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media