EU vil stoppe steining av Safiya

EU krever at Nigeria lar være å henrette fembarnsmoren Safiya. Safiya er dømt til å steines til døde fordi hun ble voldtatt og fikk barn utenfor ekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Safiya kan bli steinet til døde

Spanias utenriksminister, Josep Pique, kom med usedvanlig hard kritikk av Nigeria tirsdag, og krever at landets myndigheter opphever den «utrolig grusomme» dommen.

- Vi forlanger at Nigeria unngår denne utrolige grusomheten, sa Pique i en tale til FNs menneskerettskommisjon, som holder sitt årlige møte. Spania har for tiden formannskapet i EU, og Pique snakket derfor på vegne av alle EU-landene.

Safiya Hussaini Tungar-Tudu (35) møtte i shariadomstolen i Sokoto mandag, men endelig dom faller om en uke. Hun hadde med seg sin ett år gamle datter Adama. Uskyldige Adama er «beviset» mot Hussaini, som er skilt.

Nigeria innførte sharialoven for to år siden. Et ufødt barn kan bli «vitne» mot sin mor, for etter sharialoven er det nok til å dømme en kvinne at hun blir gravid uten å være gift. For at en mann skal dømmes for hor, må fire personer vitne mot ham.

Nigeria er utsatt for et stadig sterkere internasjonalt press for å spare livet hennes.

(NTB)

FORBRYTELSE OG STRAFF: </B> Safiya hadde med seg datteren Adama i retten i går. Adama er aktoratets bevis på at Safiya har hatt sex utenfor ekteskap, fordi kvinnen ble skilt for flere år siden. Selv hevder hun at hun ble voldtatt.