Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump legger seg ut med EU

EU vil svare på Trump-tollen: - Øker risikoen for stor handelskrig. Alle vil tape

EU vurderer toll på amerikansk whiskey og jeans. Mexico innfører toll på tynnribbe og epler.

UPOPULÆR: USAs president Donald Trump har ingen høy stjerne i EU etter at han har bestemt at unionen fra i morgen vil rammes av toll på import av stål og aluminium. Foto: AP/Evan Vucci/NTB Scanpix
UPOPULÆR: USAs president Donald Trump har ingen høy stjerne i EU etter at han har bestemt at unionen fra i morgen vil rammes av toll på import av stål og aluminium. Foto: AP/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne eskaleringen øker risikoen for en så stor handelskrig at det vil kunne hemme veksten i verdensøkonomien. Absolutt alle vil tape på dette, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Dagbladet.

USA advarer nå EU mot å innføre mottiltak mot amerikansk metalltoll og sier unionen da vil være ansvarlig for en opptrapping.

Uttalelsen fra USAs handelsminister Wilbur Ross kom bare timer før USA kunngjorde at landet avslutter tollunntaket for EU, skriver NTB.

- Dårlig dag

Fra i morgen blir det dermed toll på import av stål og aluminium fra EU, samt fra Canada og Mexico, til USA.

EU varsler allerede mottiltak.

- I dag er en dårlig dag for verdenshandelen. Vi har gjort alt vi kan for å unngå dette utfallet, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström, ifølge NTB, og utdyper:

- USA har under disse samtalene prøvd å bruke trussel om handelsrestriksjoner som vektstang for å oppnå innrømmelser fra EU. Det er ikke slik vi gjør forretninger, og slett ikke slik det skal være mellom langvarige partnere, venner og allierte, sier Malmström og legger til:

- Nå som vi har fått klarhet i saken, skal EUs svar stå i forhold til USAs tiltak og skje i samråd med regelverket fra Verdens handelsorganisasjon (WTO). Vi skal nå anlegge en tvistesak hos WTO, siden disse tiltakene fra USA helt klart er i strid med inngåtte internasjonale regler. Vi skal også innføre balanserte tiltak og ta nødvendige skritt for å beskytte EU-markedet fra handelskonsekvensene som USAs restriksjoner medfører , sier Malmström.

Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen understreker at den tilspissede situasjonen er en liten eskalering.

- Vi har ikke en fullskala handelskrig ennå, og vi er langt ifra resesjon. Jeg tror ikke vi vil komme dit heller. Ingen er tjent med en fullskala handelskrig, så vi får tro partene tar til fornuft etterhvert, sier Bernhardsen.

- Dyrere varer

Analytikeren mener president Donald Trump er ute etter å bedre USAs forhandlingssituasjon med EU, en taktikk USA har brukt mot Kina og oppnådd nye avtaler som vil gjøre USAs handelsunderskudd med Kina mindre.

- Det er bare det at forholdet mellom USA og EU i utgangspunktet ikke er like skjevt som mellom USA og Kina. Verdensøkonomien takler dette inntil videre, men hvis situasjonen fortsetter å eskalere, kan veksten i verdensøkonomien rammes, forklarer Bernhardsen. Han advarer mot at opptrappingen vi nå ser kan føre til dyrere produkter for forbrukerne.

- EU snakker om å innføre toll på Bourbon Whiskey og jeans. Da vil disse produktene bli dyrere.

Trump kunngjorde toll på 25 prosent på stålimport og 10 prosent på aluminium etter å ha argumentert for at amerikansk industri i denne sektoren var utarmet etter «tiår med urettferdig handel».

- Vi ønsker ikke å starte en handelskrig, sier USAs handelsminister Wilbur Ross i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

- Det er opp til EU å avgjøre om de ønsker å innføre represalier. Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, sier Ross.

Norge reagerer

Den norske regjeringen reagerer skarpt på Trump-tollen.

- Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det er ingen avklaringer hva gjelder Norge, tilføyer utenriksministeren, ifølge NTB.

- Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet, sier Søreide.

Hun mener tollsatsene bidrar til å svekke USAs troverdighet i internasjonal handelspolitikk. Samtidig bidrar tiltaket til å undergrave det regelbaserte multilaterale handelssystemet, mener Søreide.

EU har sagt at unionen ikke vil forhandle under press, og har sendt Verdens handelsorganisasjon (WTO) en liste over amerikanske produkter som kan bli tollbelagt som svar på de amerikanske importrestriksjonene.

Epler og tynnribbe

Mexico svarer på USAs stål- og aluminiumstoll med egen toll på en lang rekke amerikanske varer, deriblant druer, epler og tynnribbe. Ost, stål og lamper står også på lista, skriver NTB.

USAs bruk av nasjonal sikkerhet som argument for innføring av toll på stål og aluminium er upassende, og tollen berører viktige sektorer for Nord-Amerika, blant annet bil-, luftfart, og elektronikkindustri, heter det i en uttalelse fra det meksikanske finansdepartementet.

- Mexico har gjentatte ganger gjort det klart at denne type tiltak, basert på nasjonal sikkerhet, verken er formålstjenlig eller berettiget, heter det i uttalelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!