EU villig til å godta klimaavtale

EU er villig til å godta et kompromissforslag som ble lagt fram under klimaforhandlingene i Bonn sent lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs forhandlingsleder, Belgias energiminister Olivier Deleuze, sa de ikke liker forslaget som er lagt fram men at de er villig til å godta avtalen framfor at det ikke blir noen avtale i det hele tatt.

Japanske delegater sa imidliertid at de kan komme til å ikke godta forslaget, som ble lagt fram av lederen for forhanlingene, Nederlands miljøvernminister Jan Pronk.

Pronk sa han ønsket at partene skulle bli enige i løpet av søndagen. Han mente det hadde vært god framdrift i forhandlingene mellom partene, spesielt når det gjelder CO2-fradrag for skogsdrift. Dette har vært et nøkkeltema som har splittet delegatene. Japan, Canada, Australia og Russland krever lettelser i sine CO2-forpliktelser, fordi deres store skoger binder CO2.

Pronks forslag gir disse landene større mulighet til å benytte seg av skogsdrift.

Ifølge Deleuze har Pronk gitt uttrykk for at avtaleteksten han har lagt fram er endelig, og ikke skal fungere som utgangspunkt for videre forhandlinger.

Deleuze sa han regnet med at lederne for verdens rikeste industriland, G8-landena, vil diskutere forslaget under sitt møte i Genova i Italia.

NTB-Reuters