Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eunice (2) kan få millionerstatning

Ble blind, døv og lam etter mandeloperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lille Eunice (2), som ble sterkt hjerneskadd og multihandikappet etter en rutinemessig mandeloperasjon ved Ringerike sykehus, kan få millionerstatning, melder TV 2 Nettavisen.

Erstatningen fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) skal dekke et reelt økonomisk tap og avhenger av den skaddes sykdomsutvikling over tid. Store og omfattende skader gir rett til kompensasjon for utgifter til pleie og omsorg. Erstatningene kan bli skyhøye.

- Det kan fort bli millioner, særlig for små barn, som har et livslangt behov, sier Torill Svoldal Stæhr, iformasjonssjef i NPE.

- Slik saken framstår i avisene, virker det som en klar sak for NPE, sier informasjonssjefen til Dagbladet.no, men understreker at de ennå ikke har behandlet saken.

Ble hjerneskadd under narkose

Før operasjonen var Eunice Kamitanji en livlig toåring. Nå er hun blind, døv og lam etter at hun fikk hjertestans mens hun lå i narkose.

Sykehuset har avsluttet granskingen av hva som skjedde, og har ikke funnet noe galt. Legene mener det gikk galt fordi Eunice ikke tålte narkosen.

Det er alltid en mikroskopisk sjanse for at noe går galt under narkose. Dødsfall skjer imidlertid bare i ett av 100 000-200 000 tilfeller.

PÅ OVERVÅKING: Lille Eunice ligger nå til overvåking på barneavdelingen på Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat
PÅ OVERVÅKING: Lille Eunice ligger nå til overvåking på barneavdelingen på Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Selv om sykehuset ikke kan klandres, kan familien likevel ha rett på erstatning.

- På generelt grunnlag kan jeg si at alvorlige, store skader kan gi rett til erstatning selv om det ikke har skjedd noen behandlingssvikt, sier Svoldal Stæhr.

- Men dette varierer med graden av risiko forbundet med behandlingen. For eksempel har kreftpasienter generelt mye større risiko for å få tilbakefall enn mandelopererte, selv etter vellykket behandling, og de står dermed svakere når det gjelder krav på erstatning.

- Informasjonen viktigst

- Hovedpoenget nå er å forsikre oss om at familien har fått tilstrekkelig informasjon om tilgangen til å søke erstatning. Eunice har jo blitt overført fra Ringerike til Rikshospitalet, og i slike tilfeller hender det at det glipper med hensyn til oppfølgingen av informasjonen, sier informasjonssjefen til Dagbladet.no.

NPE-erstatningen kommer i tillegg til kommunale og statlige ytelser, og i saker med barn disponeres pengene av et overformynderi til barnet er myndig.

Kamitanji-familien kom til Norge fra krigsherjede Kongo som kvoteflyktninger for tre år siden. Eunices foreldre har måttet oppgi studiene sine for å pendle mellom Hønefoss og Rikshospitalet for å være hos datteren.

BLID: Før den rutinemessige operasjonen var Eunice ei glad og livlig jente.
- KLAR SAK FOR PASIENTSKADEERSTATNINGEN: Torill Svoldal Stæhr, informasjonssjef i NPE.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!