Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Euro falt etter fransk nei

Oslo (ANB): De felleseuropeiske valutaen falt mer enn 50 cent mot den amerikanske dollaren mandag. Det skyldes først og fremst Frankrikes nei til forslaget til ny EU-grunnlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes nei til EUs grunnlov er ikke noen trussel mot pengeunionen som ligger som basis for euroen og den europeiske sentralbanken. Men analytikere sier mandag at valgresultatet maner fram spørsmål om folkets støtte til EUs planer om videre integrasjon.

– Den franske folkeavstemningen innebærer ikke slutten for euroen. Men den viser at det er mye EU må gjøre for å utvikle seg videre, sier sjefanalytiker Tohru Saski ved JPMorgan Chase i Tokyo.

Allerede før folkeavstemningen hadde euroen falt til sitt laveste nivå mot dollar på sju måneder, ifølge Reuters. Analytikerne venter at fallet vil fortsette framover, og mener det også kan forklares med renteutviklingen i USA, der markedet venter på en rapport om arbeidsmarkedet og kredittsituasjonen-.

– Den egentlige grunnen til at euroen er så svak er at det er en økende forskjell i rentenivået mellom euro-sonen og USA, sier sjefanalytiker Osamu Takashima ved Bank of Tokyo-Mitsubishi.

 (ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!