Euro for nordmenn

Fra i dag betaler du med den nye fellesvalutaen euro i tolv EU-land. Her hjemme kan du kjøpe euro i en del minibanker, og over skranke i banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra i dag betaler du med den nye fellesvalutaen euro i de tolv EU-landene Finland, Irland, Belgia, Nederland, Luxemburg, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania, Portugal, Italia og Hellas. Du får kjøpt euro i en del minibanker, blant annet på Oslo Lufthavn Gardermoen og over disk i banker.Selv om verken Danmark eller Sverige er med i eurosamarbeidet, kan du betale med euro i flere av de store varehusene og kjedene. Fra i dag kan du for eksempel betale med euro hos svenske Ica, Ikea, Coop og Hennes & Mauritz.

Også på ferjer som Color Line til Kiel, kan du bruke euro.1 euro er verdt omkring 8 norske kroner. Kronekursen flyter i forhold til euro, og kan variere. En euro er delt i 100 cent. Myntene og sedlene kommer i ulike valører, fra 1 cent-mynten (8 øre) og opp til 500 euroseddelen (4000 kroner).Du kan betale med kreditt/betalingskort når du kjøper noe i euro. Når du bruker kort i de aktuelle landene, pass på at du signerer på riktig valu ta, og at du ikke betaler 1000 euro i stedet for 1000 tyske mark! Da blir du lurt.De gamle pengene, bortsett fra tyske mark, kan i en kort overgangsperiode brukes side om side med euroen. Men fra 1. mars er det bare euro som gjelder.I norske banker kan du veksle de gamle sedlene (tyske mark, franske franc osv.) til og med 28. februar . Kursene kan bli dårligere etter hvert, og du må betale gebyr for hver enkelt valuta. I euro-land kan du bytte dem inn mot euro uten gebyr.Fordelen med euro er at du slipper å veksle til ny valuta når du reiser fra land til land (i de tolv landene), og de kostnadene det medfører. Det blir også lettere å sammenlikne priser i de ulike land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer