Euro gir deg kontroll med ferieutgiftene

En euro-omregner blir uunnværlig på sommerens Europa-reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs nye fellesvaluta vil gi prisbevisste nordmenn en ny og god anledning til å sammenlikne priser på en lang rekke varer og tjenester landene i mellom. Og med bankenes reisesjekker handler du også i euro, men praktiske hindringer eksisterer fortsatt.

For å ha det klart: Alle europeiske land beholder fram til 1. juli 2002 sine nasjonale valutaer. Eneste kontante betalingsmiddel vil fremdeles være tyske mark, franske franc osv, inntil euroen overtar som eneste gangbare mynt. Men siden 1. januar eksisterer de nasjonale valutaene bare som et fysisk uttrykk for den nye valutaen euro, som 11 av de 15 EU-landene innførte ved årsskiftet (Sverige, Danmark, Hellas og Storbritannia står utenfor).

I praksis har euroens komme ført til at en lang rekke varer og tjenester kan handles i euro, dersom man har sjekk eller kredittkort. Men en raskt dalende interesse for den nye valutaen, som blant annet skyldes kraftig kurssvekkelse, har ført til at få europeere ennå betaler i euro eller har konvertert sine konti til den nye valutaen.

Hva koster det?

Men for kontinentale europeere som for nordmenn som skal på reise i Europa, har den nye valutaen gjort det langt enklere å sammenlikne priser fra land til land. De fleste forretninger, hoteller og transportselskaper oppgir nå priser både i nasjonal valuta og i euro. Prisforskjellen på et hotellrom eller på maten på veikroene blir dermed enklere å holde rede på.

For å få mest mulig utbytte av denne nye prisinformasjonen bør man skaffe seg en kalkulator som enkelt omregner kursen fra norske kroner og andre europeiske valutaer til euro. I euro-landene er det svært enkelt, fordi kursen mellom euro og de nasjonale valutaene er fastsatt en gang for alle. Norske kroner flyter derimot i forhold til den nye valutaen, og i det siste har den gått den riktige veien, sett med en turists øyne. En euro ble torsdag notert til 8,13 kroner, mens den startet ut på nærmere 8,9 i januar. Noen få tastetrykk vil gi deg muligheten til å få prisene både i euro, nasjonale valutaer og norske kroner, avhengig av hva som er utgangspunktet.

Sjekker

I tillegg til verdifull prisinformasjon, er det også mulig å handle i euro på ferieturen. Sparebanken NOR er blant norske banker som nå kun utsteder reisesjekker i euro, det er ikke lenger mulig å få sjekker i nasjonale valutaer.

Ifølge Reidar Asmus i Sparebankens NORs reisevalutaavdeling har banken imidlertid fått en del negative tilbakemeldinger fra reisende som har benyttet euro-reisesjekker.

- I bankene går det helt greit, mens det i forretninger har vært større problemer, sier Asmus. Banken tester nå derfor selv ut hvor brukervennlig reisesjekkene er i flere europeiske land.

- Mitt inntrykk er at folk nå vet hva euro er, men fortsatt tenker vel de fleste at dette ikke berører meg ennå, sier han.

Men om tre år er det ingen vei tilbake. Da vil euro være eneste betalingsmiddel i de landene som er med Den økonomiske og monetære union. Sommeren kan bli et første bekjentskap med den nye valutaen.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)