Euro-hopp på 2,5 prosent i går

BERLIN (Dagbladet): Eduardo Gomez Castejon (85) nyter sin daglige øl på en pub i Sevilla, slik han har gjort det i et langt liv. Men alt er ikke helt ved det gamle, valutaen er ny, og i går steg euroen 2,5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Euroens første hverdag for 300 millioner mennesker i 12 land utløste hysteri og absurde tilstander i går. I Tyskland og Østerrike, der euroskepsisen har vært størst, brøt minibanker sammen. I inntil ti minusgrader dannet det seg køer langt ut på gata foran bankfilialene.

Rekordomsetning

- Dette er som første feriedag i et nytt land. Intet er morsommere enn å shoppe med en ny og ukjent valuta, sier Ingrid Berghofer (45) i varemagasinet Kaufhof i Berlin.

Handelsstanden i den tyske hovedstaden meldte om rekordomsetning for denne datoen. Lysten til å prøve de nye pengene forårsaket køer foran kassaapparatene. Spesielt når det ser ut som om prisene er halvert fordi det går nesten to mark på en euro.

I køene foran bankene sto tyskere med sparegriser som de tømte på skranken med beskjeden «Euro, bitte!» Trass i henstillingene fra bankene om å ta det med ro, trodde mange at marken ble verdiløs på dagen.

Inntil i går ettermiddag h adde de tyske sparebankene pøst ut fire milliarder euro til utålmodige kunder.

I Frankfurt am Main, eurohovedstaden, var trengselen så stor at en av Deutsche Banks filialer måtte stenge dørene. Deretter slapp bare fem og fem kunder inn.

Mer sindige var befolkningen i det tidligere DDR. De er vant med valutaoverganger og hadde oppfattet at marken er gangbar mynt ut februar.

Middelhavskaos

Verre var gårsdagen for italienerne, der den daglige espressoen plutselig kostet 67 cent i stedet for 1300 lire. Omregningen ble for komplisert. Etter hvert stanset bruken av euro nesten opp. Ved bomstasjonene på de italienske motorveiene var kaoset totalt.

Typisk var de praktiske problemene med å ta den nye valutaen i bruk størst i Italia, Hellas, Spania og Portugal - nettopp de landene som har sett seg best tjent ved innføringen av euroen.

- Dette er ikke rare greiene å leve for, sa en kvinnelig pensjonist som hevet 516,46 euro i stedet for den vanlige millionen lire i en bank i Roma.

Streikeaksjoner blant bankansatte gjorde ikke euroinnføringen enklere for italienere og franskmenn.

Opp 2,5 prosent

- Euro eller mark, spør Hildegard Hirner (55) i den lokale Aldi-butikken. Hun sjonglerer rutinert mellom de to valutaene. Bare når kunder insisterer på å betale med en 100 mark-seddel for en pakke tyggegummi, for slik å få euro tilbake, blir hun fortvilt. For Hildegard ønsker ikke å fungere som vekslingskontor.

Tyske bankfolk regner med at marken, dette magiske symbolet på tyskernes velstand, vil være så godt som borte om et par uker.

- Overgangen til euro går med en klokkes presisjon, jublet EU-kommissær Pedro Solbes, som kunne glede seg over at euroen i går passerte 0,90 dollar. Pluss 2,5 prosent.

TI, TJUE, TRETTI: Euroens første hverdag for 300 millioner mennesker i 12 land utløste hysteri og absurde tilstander i går. Eduardo Gomez Castejon (85)derimot kunne kjøpe og nyte sin øl i ro og fred i Sevilla i Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer