- Euro kan bli større enn dollar

EUs hittil mest ambisiøse prosjekt, euroen, er lansert. Enkelte tror den vil fortrenge dollaren - hvis den bare får litt tid på seg.I dag er verdens øyne festet på Europa. EUs hittil mest ambisiøse prosjekt, euroen, er lansert. Utenfor den vestlige verden, blir den nye valutaen mottatt med åpne armer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De europeiske statene samordner sin økonomiske politikk, og de nasjonale valutakursene er ugjenkallelig låst fast i euroen. Begivenheten er historisk, og får derfor stor oppmerksomhet verden rundt.

Seriøs konkurrent

Verden har så langt vært dominert av amerikanske dollar og japanske yen. Euroen ventes å bli en slagkraftig nykommer. Den japanske nettavisa «Nikkei net» betegner euroen som dollarens første seriøse konkurrent i etterkrigstida. Avisa gjør imidlertid oppmerksom på at konkurransen mellom euro og dollar kan komme til å true stabiliteten i det globale finansmarkedet.

Den kinesiske avisa Inside China Today roser Europas forsøk på å balansere USAs maktmonopol. Euroen vil bekrefte EUs betydning som en handelsmakt som allerede eksporterer dobbelt så mye som Japan, og 25 prosent mer enn USA, skriver Inside China.

Det potensielle konkurranseforholdet mellom de to valutaene er et gjennomgangstema i den utenomeuropeiske omtalen av euroen. Euroen gjør amerikanerne nervøse, skriver den indiske avisa Tribune India. Euroen ventes å hjelpe europeerne med å legge til side sine språklige og politiske forskjeller og fremstå som en global, økonomisk «rival» for USA, skriver avisa.

- Kan gagne Midtøsten

Libanesiske The Daily Star omtaler forholdet mellom USA og Europa som et forretningsmessig konkurranseforhold. Ifølge avisa kan knivingen gagne Midtøsten, dersom de enkelte statene vet å spille kortene sine riktig.

I Israel spør The Jerusalem Post hva euroen vil by på for israelerne. Det europeiske kapitalmarkedet kan bli et lukrativt alternativ til Wall Street, spås det. Enkelte har sågar spekulert i om euroen på sikt vil erstatte dollaren som verdens viktigste valuta.

Og hva sier amerikanerne selv? The New York Times omtaler euroen som det første steget mot å gjenreise Europa fra verdenskrigens ruiner. Den tegner et bilde av de nye europerne som språkmektige kosmopolitter i en verden uten grenser.

Etternølerne

Sverige, Danmark, Storbritannia og Hellas er foreløpig ikke med, men mange tror det bare er et tidsspørsmål før disse statene også kaster seg på eurobølgen.

Først om to år blir euroen gangbar mynt for oss i gata, men den vil få indirekte betydning gjennom sin effekt på de nasjonale økonomiene. Euro-nasjonene har ikke lenger anledning til å justere rentenivået eller devaluere sin valuta for å bøte på økonomiske problemer som arbeidsledighet. Derfor er spenningen stor rundt utfallet av dette unike eksperimentet.