Euro-revolusjonen

I år 2002 fyller Europa lommebøkene med euro. Når toppsjefene i EU legger siste hånd på verket denne helga, former de også vår pengeframtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første omgang skal EUs finansministrer, stats- og regjeringssjefer bruke Brussel-møtet til å bestemme hvem som får være med og til hvilke kurser. Fra nyttår innføres euro som elektronisk valuta, sedlene tas i bruk 1. januar 2002. Etter det blir verden aldri helt den samme igjen.

Ny hverdag

Eurosonen vil forandre vår hverdag. 290 millioner europeere fra 11 land vinker farvel til egen valuta. Det nye markedet skaper et nytt tyngdepunkt for internasjonal handel og kapital.
Bare Storbritannia, Sverige og Danmark har så langt sagt nei takk. Hellas vil gjerne være med, men får ikke lov før landet har ryddet opp i egen økonomi.

Dette skjer

Kari og Ola vil merke forandringen allerede fra nyttår, små og store Onkel Skruer i næringslivet likeså. Samtidig må norske politikere ta stilling til hvordan den norske krona skal knyttes til den nye valutaen.

Her er de viktigste forandringene:

  • Der du tidligere måtte holde orden på en bukett valutaer, kan du i framtida konsentrere deg om én.
  • På reise gjennom flere EU-land blir euro derfor praktisk som valuta allerede fra nyttår. Ved å opprette eurokonto i banken din, kan du med kort betale deg gjennom de 11 landene og til enhver tid vite hvor mye du har på kontoen. Tidkrevende omregninger er historie.
  • Det blir enklere å sammenlikne priser fra land til land. Dette kan komme til å øke konkurransen landene imellom.
  • Også her i landet vil vi oppleve at varer prises i to valutaer, både kroner og euro. Dette vil særlig gjelde i forretninger som er hyppig besøkt av turister og forretningsfolk fra Kontinentet.
  • Næringslivet vil spare tid og arbeid på å fakturere sine utenlandske kunder i én valuta. En del norske selskaper vil også velge å bruke euro i omgangen med andre norske selskaper. Euro vil trolig raskt bli den dominerende valutaen i all europeisk handel.
  • Vekslere sies opp. Ifølge EU-kommisjonen er i dag 0,4 prosent av all verdiskaping i EU knyttet til veksling og håndtering av valutamangfoldet. Med andre ord: én av 250 arbeider med dette. Disse arbeidsplassene blir overflødige, noe som vil spare næringslivet for store kostnader, mener Kommisjonen. I bybildet vil dette synes ved at det blir færre vekslingsboder på strandpromenaden i Marbella.
  • Euro som sedler og mynter (eurocent) kommer først i år 2002. Sedlene blir like for alle landene i eurosonen.
  • Oslo Børs har planer om å tilby euro-notering for de selskapene som ønsker det. Det vil bare bli mulig å notere selskapet i én valuta.