Euro-tilhenger

Hitler-komikeren snakker ut etter anti-euro-reklamen som provoserte britene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiker Rik Mayall spiller Adolf Hitler i en kino-reklame mot euro.

- Ein Volk, ein Reich, ein euro!

Ordene spiller på Hitler-slagordet «Ein Volk, ein Reich, ein Führer!». Reaksjonene lot ikke vente på seg, og politikere, EU-talsmenn og jødiske grupper slakter Hitler-etterligninga. Etter å ha nektet å uttale seg, snakker nå Mayall ut i Sunday Times mot kritikerne som kaller ham anti-semittisk.

- Jeg ble med på sketsjen fordi jeg alltid har hatt lyst til å spille Hitler. Det er satire - ikke anti-semittisme. Jeg sier det jeg sier fordi folk ikke vil støtte euroen hvis Hitler ber dem om det, forklarer Mayall som er gift med en jødisk kvinne.

Britene diskuterer for tida om de skal bli med på EUs euro-samarbeid, og Hitler-utspillet regnes av mange som et foreløpig lavmål. Det er i en halvannen minutt lang kjendis-reklame at komikeren dukker opp som nazifører i fem sekunder.

- Jeg er imot euroen fordi folk i Brüssel da vil ta enda flere beslutninger på våre vegne. Jeg stoler ikke på disse finansfolkene i Europa. Storbritannia sto i mot den spanske armadaen og Hitler, og jeg liker avstanden vi har til kontinentet, sier Mayall.

Statsminister Tony Blair ble konfrontert med Hitler-reklamen i parlamentet, men lot seg ikke hisse opp.

- En spøk er en spøk, insisterte Blair.

<B>STØTTER EURO: Komiker og euro-motstander Rik Mayall provoserer mange briter i rollen som euro-tilhenger Adolf Hitler.