Euroen klar for verdensdebuten

London (NTB-Reuters): Den historiske lanseringen av euroen får i morgen sin ilddåp når den debuterer på verdensmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nærmere 300 millioner innbyggere i Europa falt nyttåret sammen med innføringen av en ny og felles valuta, euroen.

Euroens viktigste test finner sted når de utenlandske børsene og aksjemarkedene åpner. Euroen kan gi den amerikanske dollaren konkurranse som verdens fremste betalingsmiddel.

Den offisielle euro-handelen åpnet i Sydney i Australia kl. 05.00. Men en rekke transaksjoner er allerede gjennomført over EBS, et elektronisk system som bankene bruker for å handle valuta.

Konvertere

Finansinstitusjoner har brukt helgen til å konvertere flere tusen obligasjoner og valutakontrakter fra de nasjonale valutaene til euro.

Den største tyske banken, Deutsche Bank, sa søndag at de har fullført konverteringen til euro og var i ferd med å sende sine ansatte hjem.

Den europeiske sentralbanken kunngjorde søndag at konverteringen har gått etter planen, men at den ikke var fullstendig.

Det store spørsmålet er om de såkalte avtalesystemene, elektroniske likvidasjonskontorer som står for handelen mellom finansinstitusjoner, kan klare den nye valutaen.

En annen bekymring er at euroen kan stige raskt i verdi i løpet av de første ukene på grunn av stor etterspørsel etter euro-aksjer og -obligasjoner.

Forsiktig start

Handelen med euro vil starte forsiktig i Sydney, Singapore, Hongkong og Tokyo.

Aktiviteten ventes å stige når markedene åpner i Europa mandag.

Rådsmedlem Ernst Welteke i den tyske sentralbanken har sagt at euroen vil være en sterk valuta, men at den må overvåkes nøye.

Europeiske tjenestemenn mener euroen vil skape økonomisk stabilitet i Europa. Spanias statsminister Jose Maria Aznar mener euroen kan skape flere arbeidsplasser og føre til høyere levestandard i Spania.