Euroen kommer til Norge

Kan brukes som elektronisk betalingsmiddel til neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. januar 2008 innføres euroen som elektronisk betalingsmiddel i Norge. Gjennom Single Euro Payment Area (SEPA), en ny, felles elektronisk betalingsunion bestående av 29 land, skal både privatpersoner og selskaper kunne sende og motta transaksjoner i euro både mellom land og innenfor landets grenser.

Det skriver ukebrevet Mandag Morgen i sin siste utgave.

Bakgrunnen for det nye betalingssystemet er å få bedre og rimeligere transaksjoner over landegrensene.

- Kan få følger for krona

Både Nordea og DnB NOR har ifølge Mandag Morgen signalisert at infrastrukturen skal være på plass innen neste år, og at de vil være ledende på feltet.

De første åra får betalingsunionen trolig begrensede konsekvenser for Norge.

Men i et fem-tiårsperspektiv kan norske bedrifter og personer tenkes å ta i bruk det felleseuropeiske betalingssystemet i stadig større omfang. Da kan det få følger for valutaen i Norge.

-  Hvis systemet blir brukt i stort omfang, kan man tenke seg at det blir mindre etterspørsel etter krona, sier Ole Bjørn Røste, førsteamanuensis i politisk økonomi ved NTNU, til Dagbladet.

INN BAKVEIEN: Ved nyttår 2008 kan Euroen benyttes som betalingsmiddel i Norge. Økonomieksperten Dagbladet har snakket med, mener dette er en snikinnføring av valutaen. Foto: Bob Edme/ AP/ SCANPIX
INN BAKVEIEN: Ved nyttår 2008 kan Euroen benyttes som betalingsmiddel i Norge. Økonomieksperten Dagbladet har snakket med, mener dette er en snikinnføring av valutaen. Foto: Bob Edme/ AP/ SCANPIX Vis mer

-  Inn bakveien

-  Dette er et trinn videre i den europeiske integrasjonen, og den nye betalingsunionen betyr i praksis at euro blir innført i Norge bakveien, sier han.Han forteller Dagbladet at det er vanskelig å forutsi hvor stor effekt SEPA vil ha på nordmenn.

-  Euroen har vært lite brukt i Norge. Men nå som det kommer systemer og en tilrettelagt infrastruktur, kan euroen bli tatt i bruk på en nokså bred basis, sier Røste.Både Nordea og DnB NOR har signalisert at de vil være ledende i det nye systemet.

-  Det signaliserer at bankene ser en forretningsmulighet i systemet. Og jo mer forretningsmuligheter de ser, desto større grunn til å tro at også nordmenn vil finne det hensiktsmessig å bruke systemet, sier Røste.

Ifølge Mandag Morgen vil alle de nordiske bankene tilby SEPA-konti i løpet av 2008. Det vil gjøre det mulig å fakturere og betale regninger i euro til en fast kostnad. Det innebærer i første omgang en felles SEPA-standard og infrastruktur for kreditering og debitering over landegrensene.

Nytt kort

Det innebærer også et felles SMART-kort for kortbetalinger og minibankuttak i hele EØS-området.Etter hvert vil det også komme en ny generasjon bankkort, som innebærer at man kan utføre kontantuttak og betalinger i hele SEPA-området til samme kostnad.

Dermed kan norske kunder komme til å måtte holde to bankkort: Siden det vil bli en ekstrakostnad knyttet til å bruke «nasjonale» bankkort i utlandet.

Men Finansnæringens Hovedorganisasjon tror ikke på økt på press på krona.

-  Presset på krona vil heller avgjøres av andre ting: stabilitet og rentenivå, sier direktør Tor Johan Bjerkedal til Dagbladet.