Eurofighter bryter forhandlingene med Norge

Jagerflygiganten irritert over hvordan de behandles av forsvarsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den europeiske forsvarsgiganten EADS og Eurofighter bryter forhandlingene om salg av nye kampfly til Norge med umiddelbar virkning.

- Det stemmer. Vi har informert det norske forsvarsdepartementet om dette i et brev som ble overlevert i dag, sier Eurofighter-direktør David Hamilton til Dagbladet.no.

Verken Hamilton eller andre i Eurofighter vil uttale seg ytterligere.

Men etter det Dagbladet.no kjenner til, bryter Eurofighter med Norge etter lang tids misnøye med måten Forsvarsdepartementet håndterer konkurransen på.

Favoriserer USA

Eurofighter konkurrerer mot amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) og svenske Gripen om å erstatte dagens F16 med 48 nye kampfly. Kjempekontrakten er verdt opp mot 100 milliarder kroner.

Og selv om EADS mektige administrerende direktør Aloisius Raun ordlegger seg diplomatisk i brevet som i dag ble overlevert forsvarsdepartementets statssekretær Espen Barth Eide, er frustrasjonen stor.

Eurofighter mener USA og Joint Strike Fighter klart favoriseres i prosessen, og at det ikke foreligger en ærlig og reell konkurranse. Eurofighter mener Forsvarsdepartementet flere ganger skal ha endret prosessen underveis slik at den passer bedre til amerikanerne. Det skal også være misnøye med enkeltpersoner i departementet som håndterer jagerflykjøpet på vegne av regjeringen.

Eurofighter bryter forhandlingene med Norge

Derfor trekker de seg:

Etter det Dagbladet.no kjenner til er det i hovedsak fire hovedpunkter som har ført til at Eurofighter trekker seg fra forhandlingsbordet.

  • Tidsløpet regjeringen og forsvarsdepartementet har lagt opp til sammenfaller i stor grad med tidsfristene amerikanske Lockheed Martin har gitt Norge på å bestemme seg om landet vil være partner i JSF-prosjektet.
  • I stortingsmelding 38 åpner regjeringen for at et samarbeid med USA om Joint Strike Fighter kan unntas regelen om gjenkjøpsavtaler. Både Eurofighter og Gripen er bundet til gjenkjøpsregelen og må tilby omfattende gjenkjøpsavtaler og industrisamarbeid.
  • Eurofighter reagerer på at Forsvarsdepartementet ønsker å stå igjen med en kandidat på en såkalt «short-liste» før de går i gang med reelle forhandlinger, fremfor å forhandle med alle tre tilbydere for å få best mulig konkurranse. Her mener Eurofighter at regjeringen bryter med standarden innen slike store forsvarskontrakter.
  • En rekke kontrakter Eurofighter og EADS har inngått med norsk industri har strandet i Forsvarsdepartementet i påvente av å bli godkjent. Eurofighter mener departementet bevisst trenerer godkjenningsprosessen der en rekke ferdigforhandlede kontrakter har ligget uberørt i departementet siden mai.

    Gir ikke opp


    Men selv om Eurofighter trekker seg fra forhandlingsbordet, ønsker de fremdeles å være en kandidat i konkurransen.

    Men etter det Dagbladet.no kjenner til, tinger det at Forsvarsdepartementet endrer holdning, og viser at konkurransen er reell. Trolig vil det også medføre krav om at enkeltpersjoner i Forsvarsdepartementets forhandlingsteam byttes ut.

Eurofighter bryter forhandlingene med Norge