Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eurofighter-sjefen fikk hakaslepp

NRK-sak har tilspisset jagerflykrangelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forvirringen var stor da Eurofighter-direktør David Hamilton stod opp i går morges til nyheten om at jagerflyprodusenten på ny kaster seg inn i kampen om å selge kampfly til Norge.

Bakrunnen for oppslagene var at NRK dukket opp i Forsvardepartementet der Eurofighter skulle møte torsdag ettermiddag for å understreke nettopp det motsatte.

Etter det Dagbladet.no kjenner til skal NRK-nyheten ha forverret det allerede dårlige klimaet mellom Forsvardepartementet og Eurofighter. Sistnevnte skal ha oppfattet det hele som et PR-stunt fra departementets side for å fremstå i et godt lys etter forhandlingsbruddet like før jul.

Ville ikke være negativ

En ordknapp Hamilton vil ikke utdype episoden annet enn at han følte det ubehagelig at NRK var på plass da han i torsdag ble sluset inn til møtet i Forsvarsdepartementet.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal han først ha blitt forbannet og kommet med et utbrudd i departementslobbyen, før han motvillig gikk med på å svare på noen spørsmål.

- Jeg ble svært overrasket, og ville egentlig ikke snakke med media. Men å slenge ut «no comment» ville virke veldig negativt, sier han til Dagbladet.no.

Mer vil ikke Hamilton si, men etter det Dagbladet.no kjenner til skal Eurofighters forhandlere være klar på at de aldri ga inntrykk av at de var på vei tilbake til forhandlingsbordet. Og i og med at NRK hadde vært i møte med departementets jagerflyforhandler Pål Bjørseth bare minutter tidligere, gir de departementet skylden for feiloverskriftene i dag morges.

image: Eurofighter-sjefen fikk hakaslepp

Kaldt og taust

Etter at Dagbladet.no like før jul avslørte at Eurofighter trakk seg fra jagerflyforhandlingene har det vært helt stille mellom partene.

I brevet Eurofighters morselskap EADS leverte departementet torsdag 20. desember understreket forsvarsgiganten at de ønsker å fortsette det industrielle samarbeidet med Norge selv om de trekker seg fra selve kampflyanbudet.

Men etter det Dagbladet.no kjenner til skal departementet aldri ha tatt kontakt med EADS eller Eurofighter etter at de mottok brevet. Via presseklipp fra Norge fikk jagerflykremmerne vite at departementet ville fryse alle midler til industrisamarbeidet - i alt 150 planlagte millioner for denne perioden. Bare hvis Eurofighter gjenopptar forhandlingene vil departementet frigjøre midlene til industrien.

Dette er årsaken til at Hamilton og Eurofighter like etter nyttår ba om et nytt møte i departementet. Og det var dette møtet som ble avholdt i går, der David Hamilton understreket fortsatt forhandlingsbrudd, men at de ønsker at industrisamarbeidet kan fortsette.

- NRK sin feil

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sier han har stor forståelse for at Eurofighter er overrasket og skuffet over morgennyhetene fredag.

- Vi var like overrasket som dem. Og jeg skjønner at de reagerer. Men vi stod ikke bak det oppslaget i NRK. Dette må NRK ta skylda for, sier Barth Eide til Dagbladet.no.

FORBANNET: Markedsdirektør David Hamilton i Eurofighter skal ha reagert kraftig på at NRK var på plass i Forsvarsdepartementet da han i går møtte departementets jagerflyansvarlige. Foto: Scanpix
FORBANNET: Markedsdirektør David Hamilton i Eurofighter skal ha reagert kraftig på at NRK var på plass i Forsvarsdepartementet da han i går møtte departementets jagerflyansvarlige. Foto: Scanpix Vis mer

Han bekrefter at NRK-journalistene stod i lobbyen på departementet da Eurofighter kom, og at de like før hadde intervjuet departementets leder for jagerflyprosjektet, Pål Bjørseth.

Barth Eide utelukker at Bjørseth kan ha gitt NRK inntrykk av at forhandlingene var gjenopptatt.

- NRKs intervju med Bjørseth og Hamilton skjedde før møtet. De var ikke tilstede under møtet, og det var ingen kontakt mellom oss og journalistene etterpå.

- Vi vil jo ikke tvinge noen til å selge oss jagerfly. Jeg har hørt flere beskyldninger frem og tilbake i denne prosessen, men kan ikke si annet enn at jeg føler vi spiller med åpne kort, og med like forutsetninger for alle parter. Og døra står fremdeles åpen for Eurofighter hvis de ønsker å være med i kampen, sier Barth Eide til Dagbladet.no.

NRK tar ansvaret

NRK utelukker på sin side ikke at det kan være de som har tolket situasjonen feil. Redaksjonssjef Marina Tofting i NRK Dagsnytt understreker overfor Dagbladet.no at Forsvarsdepartementet ikke tok noe initiativ til at reporterne var i lokalet da David Hamilton og Eurofighter-delegasjonen ankom i går ettermiddag.

- Dette kom vi over på egenhånd da vi oppdaget at møtet skulle finne sted. Men at vi tolket dette møtet for hardt er mulig, innrømmer Tofteing.

Derfor trekker de seg:

Det er i hovedsak fire hovedpunkter som har ført til at Eurofighter trakk seg fra forhandlingsbordet.

  • Tidsløpet regjeringen og forsvarsdepartementet har lagt opp til sammenfaller i stor grad med tidsfristene amerikanske Lockheed Martin har gitt Norge på å bestemme seg om landet vil være partner i JSF-prosjektet.
  • I stortingsmelding 38 åpner regjeringen for at et samarbeid med USA om Joint Strike Fighter kan unntas regelen om gjenkjøpsavtaler. Både Eurofighter og Gripen er bundet til gjenkjøpsregelen og må tilby omfattende gjenkjøpsavtaler og industrisamarbeid.
  • Eurofighter reagerer på at Forsvarsdepartementet ønsker å stå igjen med en kandidat på en såkalt «short-liste» før de går i gang med reelle forhandlinger, fremfor å forhandle med alle tre tilbydere for å få best mulig konkurranse. Her mener Eurofighter at regjeringen bryter med standarden innen slike store forsvarskontrakter.
  • En rekke kontrakter Eurofighter og EADS har inngått med norsk industri har strandet i Forsvarsdepartementet i påvente av å bli godkjent. Eurofighter mener departementet bevisst trenerer godkjenningsprosessen der en rekke ferdigforhandlede kontrakter har ligget uberørt i departementet siden mai.

    Ikke gitt opp


    Men selv om Eurofighter har trukket seg fra forhandlingsbordet, ønsker de fremdeles å være en kandidat i konkurransen. De utelukker ikke at de på et senere tidspunkt - hvis omstendighetene endrer seg - melder seg på igjen. Men da må de oppfatte konkurransen som reell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media