Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eurofighter tilbake i Norge

Kan igjen være med i konkurransen om å få selge jagerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurofighter kan igjen være med i konkurransen om å få selge jagerfly til Forsvaret. Representanter for selskapet var torsdag i Oslo.

Før jul trakk Eurofighter seg fra konkurransen.

Selskapet beskyldte norske myndigheter for å særbehandle amerikanske Joint Strike Fighter.

- Vi er her for å diskutere konkurransen og utviklingskontrakter, sier Eurofighters regionsjef David Hamilton til NRK. Også svenske JAS Gripen er aktuell som leverandør av jagerfly.

Derfor avbrøt Eurofighter

Etter det Dagbladet.no kjenner til er det i hovedsak fire hovedpunkter som har ført til at Eurofighter trekker seg fra forhandlingsbordet.

Tidsløpet regjeringen og forsvarsdepartementet har lagt opp til sammenfaller i stor grad med tidsfristene amerikanske Lockheed Martin har gitt Norge på å bestemme seg om landet vil være partner i JSF-prosjektet.

I stortingsmelding 38 åpner regjeringen for at et samarbeid med USA om Joint Strike Fighter kan unntas regelen om gjenkjøpsavtaler. Både Eurofighter og Gripen er bundet til gjenkjøpsregelen og må tilby omfattende gjenkjøpsavtaler og industrisamarbeid.

- NORGE FAVORISERER USA: Eurofighter trakk seg fra anbudskonkurransen før jul. En av selskapets hovedbegrunnelser for dette var at det amerikanske selskapet Lockheed Martin fikk langt bedre avtalevilkår enn de to andre konkurrentene, blant annet at de slapp unna gjennkjøpsavtale. Ilustrasjonsfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
- NORGE FAVORISERER USA: Eurofighter trakk seg fra anbudskonkurransen før jul. En av selskapets hovedbegrunnelser for dette var at det amerikanske selskapet Lockheed Martin fikk langt bedre avtalevilkår enn de to andre konkurrentene, blant annet at de slapp unna gjennkjøpsavtale. Ilustrasjonsfoto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Eurofighter reagerer på at Forsvarsdepartementet ønsker å stå igjen med en kandidat på en såkalt «short-liste» før de går i gang med reelle forhandlinger, fremfor å forhandle med alle tre tilbydere for å få best mulig konkurranse. Her mener Eurofighter at regjeringen bryter med standarden innen slike store forsvarskontrakter.

En rekke kontrakter Eurofighter og EADS har inngått med norsk industri har strandet i Forsvarsdepartementet i påvente av å bli godkjent. Eurofighter mener departementet bevisst trenerer godkjenningsprosessen der en rekke ferdigforhandlede kontrakter har ligget uberørt i departementet siden mai.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media