Eurokursen til værs

Etter valgresultatet i Hellas.

 IKKE DRAKME-COMEBACK:  En greker tar ut 100 euro-sedler fra en minibank i Athen før valget. Etter valgresultatet søndag kveld har eurokursen gått opp i Asia. FOTO: Yannis Behrakis REUTERS/NTB Scanpix.
IKKE DRAKME-COMEBACK: En greker tar ut 100 euro-sedler fra en minibank i Athen før valget. Etter valgresultatet søndag kveld har eurokursen gått opp i Asia. FOTO: Yannis Behrakis REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Euroen skøyt fart og nådde ditt høyeste nivå på tre uker etter at de første valgresultatene fra Hellas var klare søndag kveld.

Da var det allerede mandag morgen og ny børsdag i Asia, New Zealand og Australia.

De første tallene fra de asiatiske børsene viste at euroen skjøt i været mot amerikanske dollar.

Euroen ble omsatt for rundt 1,273 dollar, noe som er det høyeste nivået siden 22. mai, ifølge Reuters. Det tilsvarer drøyt 7,60 norske kroner.

Det konservative partiet Nytt demokrati, som har lovet å holde seg til EUs og IMFs sparepakke for Hellas, ser ut til å ha gått av med valgseieren.

Før valget var det stor bekymring i verdensmarkedene for at hovedmotstanderen Syriza skulle vinne, da partiet er imot sparepakkene, noe som i ytterste konsekvens kunne ha ført til at Hellas måtte trekke seg ut av eurosonen.

Kaos - med euro Nytt Demokrati vant valget i Hellas, men PASOK vil ikke inn i regjering uten at venstrealliansen Syriza er med. Det kan bety fortsatt regjeringskaos i Hellas.

Men Syriza har sagt at det blir uaktuelt å gå inn i en regjering med Nytt Demokrati. — Jeg er sjokkert over uttalelsene fra PASOK, sier Thanos Dokos, sjef for tenketanken EILAMEP i Athen, til NTB. — Dette betyr at vi ikke får en regjering. Men vi får vente og se om dette er forhandlingstaktikk. Forankret i eurosonen Hellas vil forbli forankret i eurosonen og vil respektere sine internasjonale forpliktelser, sier vinneren av det greske valget. — I dag uttrykte det greske folk sin vilje til å beholde euroen, sa lederen av Nytt emokrati, Antonis Samaras

(NTB).