Eurolandene enige om nesten 100 milliarder i krisehjelp til Hellas

Enige i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurolandene er enige om en avtale om å betale ut 10,3 milliarder euro i krisehjelp til Hellas, opplyser diplomater. Dette tilsvarer litt i underkant av 100 milliarder norske kroner.

Finansministrene som var samlet i Brussel, kom fram til en enighet litt før klokken 2 natt til onsdag etter å ha forhandlet i elleve timer.

- Det er oppnådd full enighet, opplyser eurogruppens leder, Jeroen Dijsselbloem.

Utbetalingen er en del av en samlet pakke på 85 milliarder euro, og grekerne var avhengige av en enighet for å unngå at landet skulle bli kastet ut i en ny akutt krise. I juli forfaller 3 milliarder euro i avdrag til betaling, og landet sliter med å dekke de løpende utgiftene og betale lønn til statlige ansatte.

Hellas har vedtatt flere omstridte reformer og innstramminger, men var fortsatt avhengig av godkjenning fra kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske statsgjelden er på hele 180 prosent av brutto nasjonal produkt, et nivå IMF mener ikke er bærekraftig.

Diskusjonen om restruktureringen av gjelden har derfor vært enda heftigere enn reformdebatten. Uten en omstrukturering kan gjeldsgraden stige til 250 prosent innen 2060.

IMF har tatt til orde for å avhjelpe gjeldsbyrden ved å endre løpetiden og kutte renten på lånene grekerne har, men dette har møtt motbør fra blant annet Tyskland. Det er foreløpig ikke klart om nattens avtale inneholder noen former for gjeldslette.

(NTB)