NY KRISEPAKKE: Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy forhandlet direkte med bankene. På overtid ble lederne i Eurolandene enige med bankene om ny krisepakke til Hellas. Foto: AP Photo/Michel Euler
NY KRISEPAKKE: Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy forhandlet direkte med bankene. På overtid ble lederne i Eurolandene enige med bankene om ny krisepakke til Hellas. Foto: AP Photo/Michel EulerVis mer

Eurolederne dro i land bankavtale på overtid

Bankene nedskriver Hellas' gjeld med 100 milliarder euro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter beintøffe forhandlinger halve natten klarte eurolederne å hale i land en avtale med bankene om å bidra til en ny redningspakke til Hellas.

 Helt siden onsdag har lederne i Eurosonen forhandlet for å få på plass en løsning på Hellas økonomiske problem.
En enighet kom på plass ved halv fire tiden i morgens, etter at forhandlingene tidligere på natten skal ha brutt sammen.

Verdien av greske gjeldspapirer blir nedskrevet med 50 prosent.

- Det har vært nødvendig at alle skulle være enige, noe som betyr at vi var nødt til å ha lange forhandlinger. Men vi har oppnådd et resultat som er lettende for hele verden, som har forventet en tungtveiende avgjørelse fra Eurosonen, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Ambisiøst svar Eurolederne, med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, hadde skrudd opp forventningene til øverste hakk foran toppmøtet med løfter om varige løsninger på gjeldskrisen, skriver NTB.

Etter en første møterunde, med alle Unionens 27 medlemmer, var det enighet om en rekapitalisering av europeiske banker.

Men en endelig avtale var avhengig av at striden med bankene om hvor mye tap de skal på sine greske gjeldspapirer, var landet.

- Eurosonen har vedtatt et troverdig og ambisiøs svar på gjeldskrisa, sier Nicolas Sarkozy under den påfølgende pressekonferansen, melder BBC.

- Alt henger sammen - Man må vite må vite hvor stor nedskrivningen av den greske gjelden blir, før man kan avgjøre behovet for rekapitalisering. Alt dette henger sammen, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, ifølge NTB.

Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og generaldirektør Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet (IMF) forhandlet direkte med representanter for bankene natten gjennom.

Til slutt kom en avtale på plass som ifølge Sarkozy vil innebære at bankene nedskriver Hellas' gjeld med 100 milliarder euro.

- Den pakken vi har blitt enige om i kveld er en omfattende pakke som beviser at Europa gjør det som behøves for å sikre finansiell stabilitet, sa president for Europakommisjonen, Jose Manuel Barroso.

- Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: dette er et maraton, ikke en sprint, sier Barroso, ifølge BBC.

1.000 milliarder euro Eurolederne forsøker å få den greske gjelden ned på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2020. Og avtalen med bankene baner vei for en enighet om enda en avgjørende del av eurosonens krisestrategi, en styrking av krisefondet EFSF.

Eurolederne er blitt enige om å «flerdoble» fondet til rundt 1.000 milliarder euro fra rammen på 440 milliarder euro i dag, ifølge Sarkozy. Men detaljene om hvordan det skal skje, må trolig forhandles ferdig i november.

NY KRISEPAKKE: Frankrikes president Nicolas Sarkozy ved ankomst til EU toppmøtet i Brussel. På overtid ble lederne i Eurolandene enige med bankene om ny krisepakke til Hellas. Foto: REUTERS/Eric Vidal
NY KRISEPAKKE: Frankrikes president Nicolas Sarkozy ved ankomst til EU toppmøtet i Brussel. På overtid ble lederne i Eurolandene enige med bankene om ny krisepakke til Hellas. Foto: REUTERS/Eric Vidal Vis mer

Det viktigste instrumentet blir å bruke fondet til å forsikre en prosent av nye statsobligasjoner.

- Full pakke I tillegg er det ventet at deler av EFSF vil bli brukt til et nytt fond som skal hente kapital fra utenfor Europa. Ifølge Financial Times kan IMF komme til å få en rolle i det nye fondet.

Storbritannias statsminister David Cameron sier planen om innsprøyting av ny kapital av bankene ikke vil bli realisert før lederne i eurosonen blir enige om en «full pakke» for å beskytte euroen.

EU-lederne ble enige om at europeiske banker skal øke sin kapitaldekning til minst 9 prosent, og ifølge den europeiske bankmyndigheten EBA vil de da trenge en rekapitalisering på 106 milliarder euro.

Lysere tider for Hellas Hellas' statsminister Giorgos Papandreou mener landet går lysere tider i møte når dets statsgjeld nå blir redusert med 100 milliarder euro. Avtalen er starten på «ei ny tid og et nytt kapittel» for Hellas, mener Giorgos Papandreou. - Gjelden er helt klart bærekraftig nå, sier han. Han forsikrer samtidig om Hellas vil gjøre sitt for å sikre budsjettbalanse framover.

Fornøyd med Silvio Italias statsminister Silvio Berlusconi hadde med seg til toppmøtet en plan om økonomiske reformer. Han ble i helgen satt under kraftig press fra eurokollegene om å gjøre mer.

Og planen om blant annet å øke pensjonsalderen ble tatt svært godt imot.

- Verden følger med på Tyskland og Europa. De vil se om vi er i stand til å ta ansvar under Europas verste krise siden annen verdenskrig, sa Angela Merkel foran møtet onsdag.

NTB/Dagbladet

LYSERE TIDER: Hellas statsminister Giorgos Papandreou lover at landet skal holde budsjettbalansen fremover. Han mener Hellas går lysere tider i møte. Foto: REUTERS/Yves Herman
LYSERE TIDER: Hellas statsminister Giorgos Papandreou lover at landet skal holde budsjettbalansen fremover. Han mener Hellas går lysere tider i møte. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer