INGEN ENIGHET: Eurolederne sliter med å bli enige. Elleve timer inn i toppmøtet foreligger det fortsatt ingen avtale om Hellas. Her er tyskernes finansminister Wolfgang Schaeuble (i midten). Foto: AP Photo/Virginia Mayo
INGEN ENIGHET: Eurolederne sliter med å bli enige. Elleve timer inn i toppmøtet foreligger det fortsatt ingen avtale om Hellas. Her er tyskernes finansminister Wolfgang Schaeuble (i midten). Foto: AP Photo/Virginia MayoVis mer

Eurolederne sliter med å bli enige i Hellas-forhandlinger

Fortsatt ingen avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurolederne sliter med å bli enige. Over et halvt døgn inn i toppmøtet foreligger det fortsatt ingen avtale om Hellas.

De 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen sitter samlet i Brussel for å prøve å bli enige om hva som skal til for å innlede forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas. Anslaget er at grekerne trenger mellom 82 og 86 milliarder euro, men de andre eurolederne vil ikke forhandle om et program før statsminister Alexis Tsipras forplikter seg til betydelige reformer og privatisering.

Ifølge forslaget som ble diskutert natt til mandag, må de første reformene vedtas av nasjonalforsamlingen i Aten allerede onsdag.

Overvåking Grekerne kan dessuten bli ilagt ny, streng overvåking fra långiverne, som vil sikre at reformer i momsregime, pensjonssystem og privatisering blir etterlevd.

Tross rykter om et kompromissforslag var det mandag morgen fortsatt uenighet om hvor stor rolle Det internasjonale pengefondet skal ha i et nytt låneprogram, samt et planlagt privatiseringsfond. Om hele pakken blir gjennomført som eurolederne ser for seg, kan det imidlertid bli åpnet for å lette den enorme gjeldsbyrden i Hellas gjennom lengre løpetid. Rene kutt i gjelden er dog ikke aktuelt.

Harde krav De foreslåtte kravene er hardere enn betingelser Tsipras tidligere har avvist som absurde og fått grekerne til å avvise i en folkeavstemning, men statsministeren har nå et akutt problem.

De greske bankene er i ferd med å gå over ende, og Tsipras trenger utsikten til et låneprogram om hjulene skal holdes i gang. Hvordan Tsipras skal sikre et flertall i nasjonalforsamlingen for planen, er imidlertid ikke klart.

KRITIKK. Nobelprisvinner Joseph Stiglitz  er ikke fornøyd med tyskernes behandling av Hellas. Foto: McNamee/Getty Images/AFP
KRITIKK. Nobelprisvinner Joseph Stiglitz er ikke fornøyd med tyskernes behandling av Hellas. Foto: McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Det er gryende opprør i venstreorienterte Syriza mot det man ser som kapitulasjon overfor kreditorene etter valgløfter om nytt håp og slutt på innstrammingene.

Tysk refs Nobelprisvinner Joseph Stiglitz anklager Tyskland for å vise manglende solidaritet med gjeldstyngede Hellas.

- Tyskland har vist manglende solidaritet. Man kan ikke drive en eurosone uten et minstemål av solidaritet. Det undergraver oppfatningen av sunn fornuft, av solidaritet i Europa, sier den amerikanske økonomen.

- Det har vært en katastrofe. Tyskland har helt klart bidratt til å undergrave Europa, mener Stiglitz, som fikk nobelprisen i økonomi i 2001.

- Det er helt urimelig å kreve mer fra Hellas nå. Dersom Den europeiske sentralbanken (ESB) lar greske banker åpne og reforhandler det som måtte være av avtaler, kan sårene leges. Men dersom de lykkes med å bruke dette som et triks for å bli kvitt Hellas, vil skaden bli svært, svært stor, sier Stiglitz.

Økonomiprofessoren, som også har en fortid som sjeføkonom i Verdensbanken, anklager vestlige land for dobbeltmoral når de anklager greske myndigheter for manglende vilje til å kreve inn skatter.

- Vesten har selv skapt et rammeverk for global skatteunndragelse. Vi ser hvordan rike land forsøker å undergrave globale tiltak for å hindre skatteunndragelse. Går det an å finne et bedre bilde på hykleri, sier Stiglitz.

(NTB)