SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters / Scanpix
SMITTER VIA MYGG: Zika-smitten skjer gjennom myggstikk fra den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti). Foto: Jaime Saldarriaga / Reuters / ScanpixVis mer

Europa advares: - Forbered dere på Zika-viruset nå

- Større risiko for spredning med vår- og sommertemperaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det beryktede Zika-viruset kan spre seg til alle europeiske land, dersom den såkalte gulfebermyggen (Aedes aegypti) får fotfeste på kontinentet, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det skriver Sky News.

Viruset har til nå spredd seg til mer enn 30 land, ifølge WHO, og organisasjonens Europa-sjef Zsuzsanna Jakab sier at risikoen for spredning i Europa øker de neste månedene - ettersom temperaturene vil øke i vår- og sommermånedene.

- Risiko Frykten er at viruset skal spre seg ved at reisende i Sør-Amerika får med seg myggen i bagasjen, eller at de har viruset i blodet som følge av myggstikk, skriver Sky News.

- I alle europeiske land der Aedes-myggen eksisterer er det en risiko for spredning, sier Jakab.

- Et antall reisende som har vært smittet av Zika har kommet til Europa, men sykdommen har ikke blitt overført videre, ettersom myggen fortsatt er inaktiv. Men i løpet av våren og sommeren øker risikoen for at viruset vil spre seg, sier hun.

Både i Italia, deler av Sør-Frankrike og østlige Spania finnes det en variant av Aedes-myggen, nemlig myggen Aedes albopictus, ifølge Sky News' artikkel.

I går ble det kjent at Irland har påvist sitt første tilfelle av Zika-viruset. Smitten ble påvist hos to personer, som hadde vært på reise. Begge pasientene skal ha blitt friske igjen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ulike tiltak Myndighetene oppfordres til å iverksette tiltak for å forsøke å begrense plasser der mygg lett kan formere seg, som for eksempel stillestående vann. I tillegg anbefales det å øke bruken av sprøyting, om nødvendig.

Smittevernekspert Preben Aavitsland uttalte overfor Dagbladet i går at viruset ikke vil komme til Norge.

- For at viruset skal spres så må samme type mygg være i landet. Zikaviruset kan derfor ikke spres til Norge, fordi vi ikke har denne typen mygg, sa Aavitsland.

Tidligere denne uka erklærte WHO den eksplosive spredningen av zika-viruset som en potensiell global krise.

Og i går hevdet helsemyndighetene i Dallas i Texas å ha påvist ett tilfelle der zikaviruset var blitt overført gjennom seksuell omgang.

Fosterskader Brasil er det landet som så langt er hardest rammet av utbruddet, med nesten 4000 påviste tilfeller av smitte.

I desember slo brasilianske helsemyndigheter full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet var født med fosterskaden mikrokefali.

Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber. Verdens helseorganisasjon er også bekymret over at mange barn nå fødes med fosterskaden i land der det nå er utbrudd av zikafeber, men tør ikke fastslå med sikkerhet at det er en sammenheng.

- En årsakssammenheng mellom zikainfeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng, konstaterte Folkehelseinstituttet (FHI) i går.

Advarsler Allerede i midten av desember gikk imidlertid det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika. Nå advarer FHI gravide mot å reise til områder der det pågår utbrudd av zikafeber.

Gravide som likevel reiser til slike områder, bes på forhånd om å rådføre seg med lege og å være spesielt nøye med myggbeskyttelse. De bes også om å informere lege eller jordmor når de kommer hjem.

I dag opplyste guvernøren i Florida, USA at det er påvist smitte hos minst ni personer i delstaten, ifølge Washington Post.

Og ifølge Sky News' artikkel nektes alle i Storbritannia å gi blod i én måned etter at de har vært på reise i et land der Zika er påvist.

FØDES MED SKADER: Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Nå skal tallet være oppe i 4000, ifølge Verdens helseorganisasjon. Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix
FØDES MED SKADER: Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Nå skal tallet være oppe i 4000, ifølge Verdens helseorganisasjon. Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix Vis mer