SISTE VESTLIGE: Kanadiske Omar Khadr, 16 år gammel da bildene ble tatt i 2003, ber om å få komme hjem til familien.  Foto: REUTERS
SISTE VESTLIGE: Kanadiske Omar Khadr, 16 år gammel da bildene ble tatt i 2003, ber om å få komme hjem til familien. Foto: REUTERSVis mer

- Europa åpner for å ta imot Guantanamo-fanger

Er det Barack Obama-effekten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med George W. Bush i Det hvite hus har europeiske land vært lite villige til å ta imot fanger fra den omstridte Guantanamo-basen. Det vil forandre seg med Barack Obama.

Det pågår for tiden en intens diskusjon i og mellom europeiske land om å ta imot innsatte fra fengselet på den amerikanske marinebasen Guantanamo på Cuba.

Barack Obama har sagt at han vil stenge det omstridte fengselet, men flere av fangene kan ikke returneres til hjemlandene sine på grunn av frykt for at de kan bli utsatt for tortur.

Europeiske land har ikke villet ta imot slike fanger mens George W. Bush har vært president, men tonen skal nå være en helt annen, takket være påtroppende president Barack Obama.

- Bush-administrasjonen har seg selv å takke for dette problemet. Til forskjell fra Bush, forsøker Obama å løse det, sier Karsten Vogt, koordinator for tysk-amerikansk samarbeid i det tyske utenriksdepartementet, til The Washington Post.

- Bør hjelpe USA

Kun Tyskland og Portugal har så langt kunngjort at de vil ta imot fanger, men minst fem-seks land til har saken oppe til vurdering.

- Det er på tide for EU å ta et skritt framover. Vi bør sende et klart signal til amerikanske myndigheter om at vi er villige til å hjelpe, skriver Portugals utenriksminister Luis Amado i et brev til sine europeiske kolleger.

Til The Washington Post sier Amado at han vil ta opp saken når EUs utenriksministre møtes i slutten av januar.

- Jeg tror den nye regjeringen i USA vil skape et bedre klima for samarbeid, legger han til.

EU-tjenestemenn forteller at mange land allerede har planlagt hvordan de kan ta imot de 60 fangene som allerede er klarert for løslatelse.

Holdningsendring

På grunn av Schengen-samarbeidet må EU-medlemmene bli enige om en felles politikk på området, men ifølge en tysk tjenestemann er viljen til å gjøre Obama til lags såpass stor at dette ikke bør by på problemer.

Joanne Mariner i Human Rights Watch har snakket med en rekke europeiske tjenestemenn og mener hun øyner en klar holdningsendring.

- Tidligere ble det stilt spørsmål om hvorfor Europa skulle rydde opp etter Bush. Nå blir det spurt mer detaljerte spørsmål om fangene og om hvordan de kan integreres, sier Mariner.

Krever stenging

Amerikanske myndigheter opplyser at det for tiden sitter 250 personer fengslet på Guantanamo.

Tjenestemenn fra EU-land som ennå ikke har kunngjort at de vil ta imot fanger, forteller at de forventer at Obama kommer til å gjøre det som skal til for at et samarbeid kan komme på plass.

EU krever blant annet et klart løfte om at Guantanamo-fengselet skal stenges, i tillegg til felles rettsprinsipper når det gjelder kampen mot terror og behandling av terrormistenkte. USA må også godta at et lite antall fanger blir overført til amerikansk jord.


(NTB)

 

KLARER EUROPE Å SI NEI? Det er ventet at Europa vil imøtekomme forespørsler om å ta i mot tidligere mistenkte terrorister fra Guantanamobasen på Cuba. Obama har satt som mål å stenge basen raskt. Nicholas KAMM/AFP
KLARER EUROPE Å SI NEI? Det er ventet at Europa vil imøtekomme forespørsler om å ta i mot tidligere mistenkte terrorister fra Guantanamobasen på Cuba. Obama har satt som mål å stenge basen raskt. Nicholas KAMM/AFP Vis mer