Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa åpnes for nordmenn 15. juli

Nordmenn kan reise til og fra EU og EØS-land i sommer, hvis smittesituasjonen tilsier det.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

- Vi ser fortsatt hvordan nye smitteutbrudd, ofte lokalt og uforutsigbart, oppstår i ulike deler av Europa og verden. Samtidig kan vi ikke holde stengt for alltid. Vi må finne balansen som gir oss størst mulig trygghet og minst mulig smitterisiko, sier statsminister Erna Solberg.

Kriteriene for å fjerne reiserestriksjonene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall og hvor stor andel som tester positivt.

- Fjerning av karantene forutsetter at kriteriene er oppfylt fra de ulike landene, fortsetter Solberg.

Åpner opp

FHI skal innen 10. juli utarbeide en liste over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner, basert på smittesituasjonen.

- Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å lage en oversikt over hvilke land og områder som har en tilfredsstillende smittesituasjon. Denne vil bli oppdatert hver 14. dag og inkludere Norden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

ÅPNER: Dagbladet-reporter Ingunn Dorholt opplyser om at de ikke sjekket temperaturen på innreisende i Alicante, nå som de endelig har åpnet landet sitt for Norge. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Oppfordrer ikke til å reise

- Selv om Utenriksdepartementet fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene Folkehelseinstituttet anbefaler, er det ikke en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Gotland ryker

Siden pandemien traff landet i midten av mars har Utenriksdepartementet frarådet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

For to uker siden ble det åpnet for reiser til Norden. Det ble imidlertid satt sterke begrensninger for Sverige, der man bare kunne dra til Gotland, som ligger midt i Østersjøen, og er et yndet feriemål for svenskene.

Det er det nå slutt på.

- I praksis betyr det at nordmenn har kunnet reise fritt til Gotland i Sverige og alle andre land i Norden de siste to ukene. FHI kommer i dag med en oppdatert vurdering som viser at viser at smittesituasjonen på Gotland ikke lenger oppfyller kriteriene. Det betyr at alle reiser i Sverige medfører karantene ved retur til Norge, sa Solberg på pressekonferansen.

Gotland er dermed nå ikke unntatt for karantenereglene for reiser til Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!