COMEBACK KID: Den skandaleombruste tidligere statsministeren Silvio Berlusconi har lovet velgerne mer penger i lommeboka, noe som har gitt god oppslutning. Samtidig er rivalen Mario Monti valgets store taper. Foto: Remo Casilli / REUTERS
COMEBACK KID: Den skandaleombruste tidligere statsministeren Silvio Berlusconi har lovet velgerne mer penger i lommeboka, noe som har gitt god oppslutning. Samtidig er rivalen Mario Monti valgets store taper. Foto: Remo Casilli / REUTERSVis mer

Europa bekymrer seg for Italia

Bekymringen vokser i eurosonen for at Italia ikke får en styringsdyktig regjering etter valget mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Spania uttrykte utenriksminister José Manuel García-Margallo stor bekymring for dødvannet Italia er kommet i, og advarte mot negative konsekvenser for hele eurosonen.

- Dette er et hopp ut i det store intet som ikke er et godt varsel verken for Italia eller for Europa, sier García-Margallo.

Den spanske regjeringen sier den overvåker situasjonen, ikke minst fordi valget i Italia allerede har ført til høyere renter på spanske statsobligasjoner.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle uttrykker håp om at Italia raskt greier å danne en regjering, trass i at valget ikke ga en klar vinner. Han understreker at en stabil regjering ikke bare er viktig for Italia, men for hele Europa.

- Når det gjelder å hanskes med gjeldskrisen i Europa, sitter vi alle i samme båt. Italia spiller en nøkkelrolle i løsningen av krisen, sa han.

Den tyske økonomiministeren Philip Rösler gjorde det samtidig klart at det ikke er noe alternativ til at Italia fortsetter sin reformkurs.

Også Frankrikes finansminister Pierre Moscovici oppfordrer italienerne til rakst å danne en ny regjering, men forsøkte å roe ned situasjonen ved å si at valget kan skape problemer, men likevel ikke vil true eurosonens framtid.

(NTB)

KOMIKERPOLITIKER: Leder av «femstjernersbevegelsen», komikeren Beppe Grillo, har ropt seg gjennom valgkampen, og det italisenske folket har lyttet.   Foto: Giorgio Perottino / REUTERS
KOMIKERPOLITIKER: Leder av «femstjernersbevegelsen», komikeren Beppe Grillo, har ropt seg gjennom valgkampen, og det italisenske folket har lyttet. Foto: Giorgio Perottino / REUTERS Vis mer