Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa brenner

De største brannene raser fremdeles uten kontroll i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det ventet temperaturer opp mot 40 grader, og man frykter at det kan føre til oppblussing av branner på steder der man tidligere hadde kontroll.

Fram til i går kveld hadde brannene i Portugal krevd til sammen 11 menneskeliv. I løpet av de siste 10 dagene har brannene ødelagt mer enn 54000 hektar skog og krattskog.

Natt til i går sank temperaturen noe, og brannmannskapene fikk kontroll over flere mindre branner, men de største brannene er utenfor kontroll.

Umulig slukking

Sterk vind og høye temperaturer gjør arbeidet svært vanskelig samtidig som den voldsomme røykutviklingen flere steder har gjort det umulig med brannslokking fra lufta.

De største brannene er lokalisert rundt Portalegre, ca. 15 mil øst for Lisboa, og Guarda, 20 mil nordøst for hovedstaden. Ifølge energi- og teleselskapene i Portugal er nå mer enn 100000 mennesker uten strøm, og 10000 privatboliger og forretningsvirksomheter er uten telefonforbindelse.

Terroranslag?

I Spania er et tusentall mennesker evakuert som følge av brannene, særlig i området rundt Estremadura, men i går kveld så det ut til at de fleste av brannene i landet var under kontroll.

I Frankrike er mer enn 30000 hektar skog og krattskog ødelagt i brannene.

Skogbranner har også gjort store skader i Russland, Tyskland, Kroatia og Bosnia, men ikke i så stort omfang som i Portugal, Spania og Frankrike.

Brannledelsen i Portugal anser det for å være svært sannsynlig at de fleste brannene er blitt påsatt. Det har vært antydet at mange av brannene i Sør-Europa kan være terror-anslag, men etter alt å dømme skyldes brannene uforsiktighet eller sinnsforvirrede personers handlinger.

I Frankrike har en mann som ble vraket da han søkte om jobb i brannvesenet tilstått at han har startet flere av brannene. En turgåer har også innrømmet at han kan ha forårsaket en av brannene da han kastet fra seg en brennende sigarett.

UTSLITT: Brannmannskapene er utslitte etter den ukelange kampen mot flammene i Salamanca nord i Spania.