- Europa er ikke sterkt nok

Finlands statsminister med nedslående melding.

NEDSLÅENDE MELDING: Europa ville vært i trøbbel uten USA, mener Sanna Marin. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
NEDSLÅENDE MELDING: Europa ville vært i trøbbel uten USA, mener Sanna Marin. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finlands statsminister, Sanna Marin (37), mener at Russlands krig mot Ukraina har en rekke svakheter og strategiske tabber ved Europa.

- Jeg må være brutalt ærlig: Europa er ikke sterkt nok til å stå opp mot Vladimir Putin alene. Vi hadde vært i trøbbel uten USA, sier Marin til den australske tenketanken Lowy Institute, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Videre sier Marin at USA har vært avgjørende for at Vesten har kunnet sende våpen og forsyninger til Ukraina - noe hun mener er helt avgjørende for Ukrainas framskritt.

Må styrke forsvaret

Det mener tidligere generalløytnant, Arne Bård Dalhaug, speiler virkeligheten.

- Marins utsagn speiler virkeligheten godt. Dersom man ser på de vestlige våpnene Ukraina har fått - og tar bort den amerikanske støtten - ville det ikke vært mye igjen. Det er flere land som har bidratt, men Ukrainas posisjon i dag er nesten utelukkende på grunn av USAs leveranser, sier tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

Marin ber nå Europa om å styrke sin forsvarsevne.

- Vi må sørge for at vi også bygger opp denne kapasiteten i Europa, styrker den europeiske forsvarsindustrien og sørger for at vi kan håndtere ulike situasjoner, sier hun.

Erkjenner feilvurdering

Marin erkjenner også at Finland har feilvurdert trusselen fra Russland, som siden landet ble EU-medlem i 2004 har mottatt en rekke advarsler fra land som Estland og Latvia.

- Europas strategi var lenge å knytte økonomiske bånd med Russland. Vi trodde dette ville forhindre krig. Vi burde ha lyttet til våre baltiske og polske venner mye tidligere.

Det er Dalhaug enig i.

- I Nato har det i alle år vært en diskusjon og en splittelse i synet på hvordan man skulle håndtere Russland - også etter at de annekterte Krim-halvøya i 2014. Nå - etter 24. februar - har det østeuropeiske synet blitt det dominerende synet på Russland i hele Nato, og som ligger til grunn for enigheten og samholdet i alliansen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer