Europa er smittet!

Etter flere måneder med resultatvarsler fra amerikanske selskaper kan det nå være fare for at større europeiske selskaper vil stå for en ny bølge med negative nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men fimbulvinteren var ikke slutt! Da markedet trodde at bunnen var nådd var det klart for nytt kursras. Analytikerne er nå bekymret for at den tilsynelatende endeløse rekken av resultatvarsler nå har nådd Europa. I dag var det Ericssons tur.

Mindre enn to måneder etter forrige resultatvarsel opplyser Ericsson at salget og resultatet i første kvartal blir enda verre enn ventet. Og kursen raser. Klokken 16.55 ligger Ericsson-kursen på 67,50 kroner, som er ned 17,2 prosent fra fredag. Kursfallet i Ericsson bidrar i stor grad til å trekke generalindeksen på Stockholmsbørsen ned med 4,9 prosent mandag.

I aksjemarkedet har de siste par ukene gått rykter om at Nokia skal komme med et resultatvarsel. Foreløpig er det intet nytt fra østfronten, men usikkerheten ligger der som en verkebyll.

Her hjemme falt IT-indeksen med hele 6,6 prosent til 1.510 poeng etter å ha kommet litt opp igjen mot slutten av mandagen. IT-indeksen ligger nå nær det laveste nivå så langt i år. Relativt til andre sammenlignbare indekser som Nasdaq eller IT-indeksen i Sverige, er det imidlertid mer å gå på. På nedsiden.

Finanskanalen har en rekke ganger advart mot mindre negativ respons på det som skjer blant norske teknologiaksjer i forhold til teknologiaksjer i utlandet. Før helgen klødde vi oss i hodet og spurte: Hva er det med nordmenn og risiko?

Det er flere eksempler på dette: Opticom er et unikt eksempel. Investorene har priset selskapet langt opp i stratosfæren, og selv om kursen mandag falt med hele 11,6 prosent til kurs 495 kroner, verdsettes selskapet fortsatt til nesten 6 milliarder kroner.

To tredeler av InFocus var eiet av utlendinger i juni. I dag er halvparten av selskapet eiet av nordmenn. Utlendinger har solgt, mens nordmenn villig vekk har plukket opp aksjene.

Tandberg er et unikt selskap som selger meget bra videokonferanseutstyr. Selskapet kaprer til og med markedsandeler fra amerikanske konkurrenter. Investorene presset så sent som 1. februar kursen opp i 118 kroner. I dag var kursen ned 10 prosent til 81 kroner. Christiania Markets hevder likefullt at selskapet er motsyklisk.

Eltek er kanskje det selskapet som har utvist størst selvtillit. Så sent som ved resultatfremleggelse i feburar holdt selskapet fast ved sine vekstestimater på 30-40 prosent for 2001. Analytikerne stoler nå ikke på selskapets prognoser og opererer med 25 prosent. Eltek holder imidlertid fast ved det selskapet uttalte i februar.

Etter en serie med dårlige nyheter om telekomutbygging generelt og UMTS spesielt, er det vel liten grunn til å tro at Eltek nærmest skal være uanfektet av det hele. Dagens resultatvarsel fra svenske Ericsson påvirker dessuten hele telekomsektoren negativt. Det er nemlig ikke bare mobildelen selskapet sliter med. Det svenske selskapet opplyser at det sliter på samtlige områder.

Kursfallet for Eltek siden nyttår i forhold til de sammenlignbare selskapene i USA er dessuten langt mindre.

Tandberg og Eltek nådde ny årsbunn. Førstnevnte falt med 10 prosent til kurs 81 kroner, mens Eltek endte nesten på toppen av taperlisten med et kursfall på 11 prosent til 154 kroner Aksjen ble handlet helt nede i 149 kroner som er det laveste kursnivået siden St. Hansaften.

Ser vi bort fra en begrenset omsetning i Norsk Vekst Forvaltning var de 17 øverste selskapene på taperlisten mandag teknologiaksjer.

Apropos teknologiaksjer; vil du lese Finanskanalens kommentar 'Ett år etter IT-toppen' anbefaler vi å klikke her for del I og her for del II.

På en blodrød liste var Skeie-selskapene Ocean Rig og Hydralift blant de som steg i kurs mandag. Årsaken er selvsagt at Ocean Rig og verftet Friede Goldman har kommet til enighet, og byggingen av de to Bingo-riggene kan nå fullføres.

Ocean Rig steg med nesten 11 prosent til 48 kroner, mens Hydralift som er største eier i Ocean Rig steg med 4,1 prosent til 75,50 kroner.

Frontline, Tomra og Nycomed Amersham var også blant de få selskapene som steg i kurs mandag. Kursen var opp 1,7 prosent til 154 kroner.

Det er fortsatt Christiania Markets som ligger og plukker aksjer i bøtter og spann. Meglerhuset står for godt over 70 prosent av omsetningen i Frontline-aksjer mandag, som for øvrig utgjorde hele 112 millioner kroner.

Farmasiaksjen Nycomed Amersham er en defensiv aksje og nærmest for en nødhavn å regne i dagens stormfulle farvann. Kursen steg en 50-øring til kurs 67,50 kroner.

Tomra er som vi har vært inne på i en del sammenhenger et unikt selskap uten konkurrenter, og selskapet opplever lønnsom vekst. Samtidig er det et stort og likvid selskap. I dagens situasjon hører det med til sjeldenhetene, og således fungerer vel også Tomra nærmest som en nødhavn for en rekke frustrerte investorer. Mandag steg kursen til 175 kroner.

I USA er det nær sagt blodrødt på Nasdag. Indeksen raste rett gjennom 2000-grensen fra åpning og ligger klokken 17.10 på 1.952 poeng, eller ned 4,8 prosent fra fredag da indeksen for øvrig falt hele 5,35 prosent.

Det er med andre ord få vårtegn i luften.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.