Europa faller, Oslo stiger

Norske investorer er ikke som andre investorer. Mens aksjer i TMT-sektoren selges ned i kjølvannet av nye resultatvarsler i USA, er sektoren opp i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske markedet stiger svakt onsdag morgen og IT-indeksen stiger med hele 1,3 prosent.

Markedsutviklingen er oppsiktsvekkende. Riktignok steg både Dow Jones og Nasdaq-indeksen i USA i går, men resultatvarselet fra Nortel Networks og Palm vil helt sikkert tynge det amerikanske aksjemarkedet fra starten av i dag. Det tar de toneangivende børsene i Europa konsekvensen av og kursene i TMT-sektoren faller markert.

Oslo Børs tikker videre som om ingenting er skjedd.

Opticom er opp om lag 10 prosent etter at Thomas Fussell har sendt ut et brev til aksjonærene som er blottet for nyheter. Fussel skriver i brevet at Opticom er inne i 'et avgjørende trinn i å sikre de rette partnerne for Thin Film Electronics'. Han gjentar at første fase av det felles utviklingsprogrammet mellom Intel og Thin Film er planlagt å vare 18 måneder, og skal fullføres innen slutten av juni i år.

'Før slutten av denne fasen vil Intel ta en avgjørelse om å fortsette til fase 2', skriver Fussell, som dermed gir markedte håp om at en melding kan komme før juni.

Britiske Marconi faller kraftig på London-børsen i kjølvannet av resultatvarselet fra Nortel Networks. Nortel var i fjor verdens største leverandør av utstyr til telekomindustrien og derfor merkes det når en slik gigant varsler om dårligere tider.

Analytikere i London frykter nå et resultatvarsel fra Marconi, og sender kursen kraftig ned.

Norske Eltek er nærmest immun. Selskapet presenteres på en såkalt Capital Markets Day i regi av Norske Finansanalytikeres Forening. Eltek opprettholder sine prognoser for marginer, og presumtivt og(så for veksten så lenge intet annet sies, til tross for at analytikerne for lengst har nedjustert i tråd med nedsmeltingen i telekomsektoren.

Selv melding om at lagrene økes, virker ikke negativt inn. Eltek forklarer lageroppbyggingen med at selskapet ønsker å bli enda mer leveringsdyktige.

Eltek stiger med 2,50 kroner, eller 1,7 prosent, til 146 kroner.

Også andre teknologiaksjer stiger på Oslo Børs. Tandberg fortsetter oppgangen for fjerde dag på rad. Kursen er opp 1,6 prosent til 95,50 kroner.

InFocus er opp 1,7 prosent til 147,50 kroner.

Storebrand er onsdagens mest omsatt aksje etter at Orkla Enskilda Securities krysset en halv million aksjer i noen minutter på klokken 11 til kurs 56 kroner.

Dagens Næringsliv skriver onsdag at forvalterkontoen til svenske SEB eser ut. SEBs konto sitter nå på 13 prosent av aksjene i Storebrand etter storkjøp i forrige uke gjennom nettopp meglerhuset Orkla Enskilda Securities.

Storebrand er opp en femtiøring til 55,50 kroner.

Andre aksjer som er heftig omsatt er PGS, RCL og Norske Skog. PGS stiger med 3,1 prosent til 83 kroner, RCL er opp drøyt 3 prosent til 203 kroner, mens Norske Skog er opp 1,9 prosent til 133,50 kroner.

Orkla, DnB, Tomra og Telenor er i tillegg til Norsk Hydro bidrar mest til å holde totalindeksen igjen som klokken 11.30 ligger på 1.273 poeng.

På hovedlisten er det omsatt aksjer for 780 millioner kroner.