Europa fryser på grunn av gasskrigen

Norge har ikke nok gass til å hjelpe.

HOLDER EUROPA SOM GASSGISLER: Som et resultat av gasskrangelen med Ukraina har russerne stopppet gassleveransene til Europa. I flere land i Øst-Europa er det krisetilstander på grunn av kulda og mangelen på gass til å varme opp husene. Her fra et gassfirma i Slovakia, der det er innført unntakstilstand i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
HOLDER EUROPA SOM GASSGISLER: Som et resultat av gasskrangelen med Ukraina har russerne stopppet gassleveransene til Europa. I flere land i Øst-Europa er det krisetilstander på grunn av kulda og mangelen på gass til å varme opp husene. Her fra et gassfirma i Slovakia, der det er innført unntakstilstand i dag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ST. PETERSBURG (Dagbladet.no:) Store deler av Europa er i ferd med å gå tom for gass etter at Russland i dag stoppet all gasseksport til Europa.

I Bulgaria og Romania er situasjonen i ferd med å bli kritisk, og i den slovakiske hovedstaden Bratislava er det i dag innført unntakstilstand.

Krangler om pris
Årsaken til eksportstansen er en krangel med Ukraina, som russerne mener har stjålet store mengder gass.

Russland stanset gassforsyningen 1. januar, fordi de to landene ikke var enige om prisen for det nye året.
80 prosent av  det russiske gassledningsnettet går gjennom nabolandet Ukraina.

Samtidig står russiske Gazprom for hele 40 prosent av EU-landenes totale gassforbruk.

Norge produserer for fullt
Norge og StatoilHydro er den nest største gassleverandøren i Europa, og dekker rundt 16 prosent av den europeiske etterspørselen. Tyskland, Storbritannia og Frankrike er de tre største kundene.

- Vi produserer allerede gass for full kapasitet på norsk sokkel, og dermed er det begrenset hvor mye vi kan bidra med av ekstra gass. Så norsk gass kan på ingen måte erstatte russisk gass, sier informasjonssjef i StatoilHydro, Rannveig S. Stangeland til Dagbladet.no.

Norsk gass selges i hovedsak på langsiktige kontrakter, noe som gjør det vanskelig å plutselig levere større mengder.

- Det som ikke selges på langsiktige kontrakter blir omsatt via gassbørsen eller andre handelspunkter i Europa. Vi ser at gassprisen har har økt de siste døgnene, sier Stangeland.

Om vinteren er som regel etterspørselen etter norsk gass stor uansett hva som skjer andre steder.

- Vi har ikke merket noen effekt av gasstriden foreløpig, sier informasjonssjef i Gassco, Kjell Varlo Larsen til E24. Gassco transporterer all gass fra norsk sokkel.

- Vi har nok økt våre leveranser til Europa noe i det siste, etterspørselen fra kontinentet er høy nå, sier Larsen, som i hovedsak tilskriver økningen kulda i Europa.

Holder Europa som gassgisler

Talsmann Valentin Zemljanskij i det russiske gassmonopolet Gazprom sier at de har stanset alle forsyninger i dag.

- Russland har etterlatt Europa uten gass, sier han.

Den politiske priskrigen rammer nå forbrukerne i EU, som ikke får gassen de har avtale om å få. Til flere land stanset gass-strømmen helt allerede mandag. Bulgaria, Romania, Tsjekkia. Østerrike og Slovakia er blant landene som rammes hardt.

I Bulgaria er titusener av mennesker uten strøm og varme, og ifølge TV2 Nyhetskanalen vurderer man å gjenåpne et gammelt atomkraftverk for å skaffe strøm.

Kuldebølge
Dette skjer samtidig som en kuldebølge rammer hele kontinentet. Det betyr store snømengder, mange kuldegrader og skrikende behov for varme. Grunnet gass-stopen sitter nå titusener av kunder uten oppvarming i sine egne hjem.

I Bulgaria har fabrikker stanset på grunn av energimangel.

- Vi står overfor et utilslørt tilfelle av gasstyveri. Dette er bekreftet av et uavhengig internasjonalt selskap. Selv om Ukraina hindrer spesialister tilgang til gassmålestasjoner, så viser målingen av gass som går inn i systemet, og gass som kommer ut at det blir begått tyveri, sa Gazprom-direktør Aleksandr Medvedev i går, ifølge telegrambyrået RAI Novosti.

Ukraina benekter på sin side å ha tappet ledningene for gass. De sier det har oppstått tekniske komplikasjoner fordi trykket i ledningsnettet har blitt mindre.

Gassgisler
EU som får 40 prosent av sin gass fra Russland, sier at Russland og Ukraina må bli enige, slik at gassen igjen kan begynne å flyte som normalt. Men Russland ser ikke ut til å ville gi ved dørene.

- Vi står overfor denne utfordringen sammen med våre europeiske partnere. Faktisk så har vi blitt gisler på grunn av uansvarlig oppførsel fra et transittland som transporterer 80 prosent av vår gasseksport til Europa, sa Medvedev.

- Dette er ikke engang en kommersiell disputt. Det er et spørsmål om absolutt uansvarlighet når det gjelder eksporten av gass gjennom Ukraina, sa han.

Bulgarske talsmenn sa i går at situasjonen allerede er kritisk, nå midt på vinteren, med temperaturer nede i minus 15 flere steder i landet. Bulgaria og Romania er blant de landene som har gassreserver for bare noen dager.

Gazprom beskyldte i går Ukraina for totalt å ha stengt tre gassledninger, og sier de nå prøver å pumpe mer gass gjennom Hviterussland og Polen, og gjennom Tyrkia.

Tyskland forsøker også å få mer gass fra Norge og Nederland.

BULGARIA: En mann stirrer lengselsfullt på vedsekkene. Landet er hardt rammet av kuldebølgen og gassmangelen. Foto: AFP/DAGBLADET
BULGARIA: En mann stirrer lengselsfullt på vedsekkene. Landet er hardt rammet av kuldebølgen og gassmangelen. Foto: AFP/DAGBLADET Vis mer