Europa fryser på grunn av gasskrigen

Norge har ikke nok gass til å hjelpe.

HOLDER EUROPA SOM GASSGISLER: Som et resultat av gasskrangelen med Ukraina har russerne stopppet gassleveransene til Europa. I flere land i Øst-Europa er det krisetilstander på grunn av kulda og mangelen på gass til å varme opp husene. Her fra et gassfirma i Slovakia, der det er innført unntakstilstand i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
HOLDER EUROPA SOM GASSGISLER: Som et resultat av gasskrangelen med Ukraina har russerne stopppet gassleveransene til Europa. I flere land i Øst-Europa er det krisetilstander på grunn av kulda og mangelen på gass til å varme opp husene. Her fra et gassfirma i Slovakia, der det er innført unntakstilstand i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/ST. PETERSBURG (Dagbladet.no:) Store deler av Europa er i ferd med å gå tom for gass etter at Russland i dag stoppet all gasseksport til Europa.

I Bulgaria og Romania er situasjonen i ferd med å bli kritisk, og i den slovakiske hovedstaden Bratislava er det i dag innført unntakstilstand.

Krangler om prisÅrsaken til eksportstansen er en krangel med Ukraina, som russerne mener har stjålet store mengder gass. Russland stanset gassforsyningen 1. januar, fordi de to landene ikke var enige om prisen for det nye året. 80 prosent av  det russiske gassledningsnettet går gjennom nabolandet Ukraina.

Samtidig står russiske Gazprom for hele 40 prosent av EU-landenes totale gassforbruk.

Norge produserer for fulltNorge og StatoilHydro er den nest største gassleverandøren i Europa, og dekker rundt 16 prosent av den europeiske etterspørselen. Tyskland, Storbritannia og Frankrike er de tre største kundene.

- Vi produserer allerede gass for full kapasitet på norsk sokkel, og dermed er det begrenset hvor mye vi kan bidra med av ekstra gass. Så norsk gass kan på ingen måte erstatte russisk gass, sier informasjonssjef i StatoilHydro, Rannveig S. Stangeland til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer