Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa full av atomvåpen

USA lagrer 480 atombomber i Europa. Langt flere enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14 år etter at den kalde krigen tok slutt og Sovjetunionen ble oppløst, har USA fremdeles atomvåpen lagret i Europa. Og det to - tre ganger så mange som tidligere antatt, viser en ny, kritisk studie utført av miljøorganisasjonen Natural Resources Defence Council (NRDC). Det skriver Independent online i dag.

De 480 bombene, som er laget for slipp fra fly, er lagret ved åtte luftbaser i seks NATO-land, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Belgia, Italia og Tyrkia.

- Dette er et formidabelt arsenal, større enn hele det kinesiske atomlageret, skriver analytiker Hans M. Kristensen i den 102 siders rapporten.

Mest i nord

Atomvåpnene befinner seg hovedsakelig i Nord-Europa. Bare 180 våpen er plassert i de sørlige basene nær Midtøsten, som har overtatt etter østblokklandene som NATOs fokusområde når det gjelder sikkerhet.

Tyskland har flest våpen, og kan ha så mange som 150 bomber fordelt på tre baser. Storbritannia lagrer 110 våpen, Italia og Tyrkia har 90, mens Belgia og Nederland lagrer 20 hver. Den totale kostnaden av å vedlikeholde våpenlagrene er ukjent.

Da den kalde krigen raste på det verste, hadde USA 7.300 atomvåpen utplassert i Europa. Våpnene ble første gang stasjonert ut i 1954. Da den kalde krigen tok slutt, ble våpenlagrene kraftig redusert. Men ikke så mye som man har trodd.

I første halvdel av 90-tallet ble det anslått et tall på rundt 200 våpen. Tallene i rapporten fra NRDC står i skarp kontrast til dette. Kristensen mener det har manglet en vilje i NATO til å fullføre tilbaketrekkingen av våpnene.

GJEMMER VÅPEN I EUROPA: Her et F16-fly ved Akinci Air Base i Tyrkia. Foto: NRDC/ Cavok-aviation-photos.net
GJEMMER VÅPEN I EUROPA: Her et F16-fly ved Akinci Air Base i Tyrkia. Foto: NRDC/ Cavok-aviation-photos.net Vis mer

- Tilbaketrekkingen av atomvåpner tidlig på 90-tallet var et nødvendig steg som bidro til slutten på den kalde krigen og etableringen av NATO. Det som har manglet siden er en visjon for å følge opp og fullføre nedrustningen. Det er på høy tid at det nå blir gjort, skriver Kristensen.

Noe av det siste president Clinton gjorde i 2000 var å signere et direktiv som tillater USAs forsvarsdepartement å ha 480 atombomber i Europa. Dette var en fortsettelse av et direktiv fra 1997. Bush-administrasjonen har ikke forandret på dette.

- Skaper irritasjon

Pentagons argumentasjon har vært at våpnene er med på å forebygge krig og i tillegg er en viktig link i alliansen mellom Europa og Nord-Amerika. Rapporten fra NRDC kaller denne grunngivingen for «foreldet og vag», ettersom Russland ikke lenger utgjør noen trussel.

- Våpnene er unødvendige etterlatenskaper etter den kalde krigen som bare skaper irritasjon i det nye forholdet til Russland, og undergraver den globale innsatsen for å få «røverstater» til å la være å utvikle atomvåpen, mener Kristensen. Han oppfordrer USA om å trekke tilbake våpnene.

Rapporten til NRDC skal være basert på nylig nedgraderte dokumenter, militær litteratur, materiale fra NGOer og andre kilder. Ifølge The Independent trenger det ikke være tilfeldig at rapporten dukker opp akkurat nå, som Donald Rumsfeld møter NATO i Nice for å diskutere atompolitikk.

HER ER VÅPNENE: Seks NATO-land lagrer amerikanske atomvåpen.