BEKYMRET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Europa har feiltolket Vladimir Putin, og mener Europa må samle seg mot Russlands ambisjoner. Foto: AFP Photo/Bertrand Guay/NTB Scanpix
BEKYMRET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Europa har feiltolket Vladimir Putin, og mener Europa må samle seg mot Russlands ambisjoner. Foto: AFP Photo/Bertrand Guay/NTB ScanpixVis mer

- Europa har feiltolket Vladimir Putin i mange år. Det vi ser nå er drevet av hans store ønske om å gjenopprette russisk storhet

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Europa må samle seg mot Russlands ambisjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danske Anders Fogh Rasmussen ser på det som skjer i Ukraina og på Krimhalvøya i en større sammenheng.

- Jeg ser på dette som en del av et mønster, og det er drevet av president Vladimir Putins sterke ønske om å gjenopprette russisk storhet ved å reetablere innflytelse i det tidligere Sovjet.

Feiltolket NATOs generalsekretær forklarer i et intervju med Wall Street Journal hvordan han mener Europa har feiltolket den russiske presidenten i mange år.

Fastlåste og langvarige konflikter i regionen er i Russlands interesse, mener han, og peker på Sør-Ossetia og Abkhasia i George, Transnistria i Moldova og Krimhalvøya.

- Hvis du ser på et kart, vil du se hvorfor det er strategisk viktig for Russland, sier han.

NATO-alliansen er nemlig tilbakeholdne med å akseptere nye medlemsland med mye Uroligheter og grensetvister. I tillegg mener han at det hele også handler om energisikkerhet.

- Alt dette er en del av president Putins geopolitiske og strategiske måte å tenke på, sier Fogh Rasmussen til Wall Street Journal.

Ruster opp De siste årene har han sett en betydelig forbedring av de russiske militære styrkene, og mener det er en stor forskjell fra det vi så under Russlands militære aksjon i Georgia i 2008 og nå.

- Vi har sett en utrolig utvikling av Russlands even til å handle raskt og besluttsomt. Vi har sett bedre forberedelser, bedre organisering og rask handling. De har også investert i flere moderne kapasiteter, og vi bør ikke undervurdere Russlands styrke.

NATO-sjefen ser med bekymring på at mens Russland ruster opp sine militære styrker, bygger europeiske land ned sine.

- Vi i Europa har nedrustet for mye. Vi kan ikke fortsette å kutte forsvarsbudsjettene drastisk mens Russland øker sitt.

Han påpeker at USA står for 75 prosent av NATOs forsvar.

- VIL GJENOPPRETTE RUSSISK STORHET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Russlands president Vladimir Putin har et sterkt  ønske om å gjenopprette russisk storhet. Foto: RIA Novosti/NTB Scanpix
- VIL GJENOPPRETTE RUSSISK STORHET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Russlands president Vladimir Putin har et sterkt ønske om å gjenopprette russisk storhet. Foto: RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er bekymret for at det på lang sikt kan svekke alliansen dersom dette fortsetter.

- Trekk soldatene tilbake Under et besøk i Praha sist torsdag ba NATOS generalskretær Russland om å trekke tilbake styrkene som befinner seg nær grensa til Ukraina.

- Hvis Russland virkelig ønsker dialog, så bør første skritt være å trekke soldatene tilbake.

Fogh Rasmussen advarer om at hvis russiske soldater krysser grensa, vil det få svært alvorlige konsekvenser. Men han understreker ifølge nyhetsbyrået Reuters at NATO ikke vurderer militære reaksjonsmidler.

Antallet styrker nær den russiske grensa er uklart, men offisielt har NATO sagt at det befinner seg 40 000 soldater i området.

Men i et hemmelig møte med den amerikanske kongressen har NATO-generalen Philip Breedlove sagt at det befinner seg hele 80 000 soldater i nærheten av grensa.

Breedmore har åpent sagt at Russland er i full stand til å invadere, og har gått ut med satellittbilder som viser russiske militære styrker.

RUSTER OPP: Russland ruster opp sine militære styrker, mens Europa kutter i forsvarsbudsjettene. Her er Russlands sterke mann, Vladimir Putin, på en hest. Foto: RIA Novosti/NTB Scanpix
RUSTER OPP: Russland ruster opp sine militære styrker, mens Europa kutter i forsvarsbudsjettene. Her er Russlands sterke mann, Vladimir Putin, på en hest. Foto: RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer