Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa har fylt Kadhafis våpenlagre

Har tjent mange milliarder på salg.

HANDLER FRA EUROPA: Muammar Kadhafi har kjøpt våpen fra Europa i ei årrekke. Foto: REUTERS/Huseyin Dogan
HANDLER FRA EUROPA: Muammar Kadhafi har kjøpt våpen fra Europa i ei årrekke. Foto: REUTERS/Huseyin Dogan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyas leder Muammar Kadhafi har handlet våpen fra EU og Russland for mange hundre millioner euro i året siden 2004.

Kadhafi har mistet kontrollen over store deler av Libya, og deler av hæren hans har desertert. Men likevel har Kadhafi og kretsen rundt ham militær styrke til å holde stand i hovedstaden Tripoli i langt tid, mener militærpolitiske eksperter.

- Det er ingen tvil om at Kadhafis soldater er bedre utstyrt enn opprørerne og har kapasitet til å slå hardt tilbake. Men ingen vet faktisk hvor effektive de militære enhetene er, sier forsker Pieter Wezeman ved freds- og konfliktforskningssenteret Sipri i Stockholm.

Store våpenleveranser De fleste av Libyas våpenordrer har gått til Italia, Frankrike og Russland, men også Storbritannia og Belgia har solgt våpen til Kadhafi.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har han handlet våpen for mellom 100 og 300 millioner euro i året siden våpenembargoen mot Libya ble opphevet i 2004.

Italia har solgt moderne målsøkende rakettsystemer til både krigsflåten og luftvåpenet, mens Storbritannia har solgt ammunisjon både i form av tåregass og geværer til bruk av snikskyttere.

Uklar levering Frankrike har levert militært kommunikasjonsutstyr og panservernraketter, mens Russland har solgt kampfly, angrepshelikoptre og transporthelikoptre.

Men de russiske ordrene er ikke alle effektuert og ble for 14 dager siden stilt i bero.

- Det er uklart hvor mange av de nye våpenbestillingene som faktisk er levert. Og de våpnene Kadhafi kjøpte for et par tiår siden, er i dag gamle og neppe brukelige, sier Wezeman.

Ikke veldig trent Det er også et åpent spørsmål om de væpnede enhetene i Libya faktisk kan anvende de nyinnkjøpte våpnene.

- Nytt utstyr krever trening og samarbeid mellom forskjellige militære enheter. Libyas væpnede enheter er generelt ikke spesielt veltrente, sier Helle Lykke Nielsen ved Syddansk Universitet i Odense.

Blant ekspertene er det enighet om at Kadhafi ikke har stolt fullt og helt på hæren eller flyvåpenets piloter. Derfor har Kadhafi og hans sønner bygget opp egne eliteenheter på rundt 12 000 mann, som alle er samlet i Tripoli.

Brutale Disse enhetene regnes som svært veltrente, lojale - og brutale.

- Kadhafi kan begå massakrer mot eget folk dersom han ønsker det, sier Ashur Shamis til Financial Times. Shamis er libysk opposisjonspolitiker i britisk eksil og mangeårig kritiker av Kadhafi.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling