Europa holder pusten foran Hellas-valget

Søndagens nyvalg i Hellas kan endre Europa-kartet både økonomisk og politisk, mener forsker.

SPENNENDE VALG: Protestbevegelsen Syriza ligger an til å vinne valget i Hellas i søndag. Det kan få ringvirkninger over hele Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix
SPENNENDE VALG: Protestbevegelsen Syriza ligger an til å vinne valget i Hellas i søndag. Det kan få ringvirkninger over hele Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Valget kan bli en milepæl for europeisk politikk, sier Hellas-ekspert Asimina Michailidou ved Senter for Europa-forskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo til NTB.

Protestpartiet Syriza, en sammenslutning av ulike partier på venstresida, har økt ledelsen med flere prosentpoeng den siste uka og ligger ifølge de siste meningsmålingene 6,5 prosentpoeng foran det regjerende høyrepartiet Nytt Demokrati. Mye tyder på at statsminister Antonis Samaras vil gå på et sviende nederlag.

- Historisk - Det vil i tilfelle være et historisk øyeblikk for venstresida i Hellas. Det vil være første gang de vinner makta, sier Michailidou.

Men hva utfallet blir, er fortsatt usikkert. Nesten to av ti velgere har ennå ikke bestemt seg.

Analytikere tror heller ikke at Syriza vil få flertall alene, men må alliere seg med andre partier. Dersom de ikke lykkes, må det lyses ut nok et nyvalg.

- Det er en situasjon ingen ønsker, sier analytiker Giorgos Tzogopoulos til nyhetsbyrået DPA.

Argusøyne Valget i Hellas blir også fulgt med argusøyne i andre land. I Spania, som skal holde valg seinere i år, har venstrebevegelsen Podemos (Vi kan) fosset fram den siste tida. Også i Frankrike, Tyskland, Nederland og Italia er radikale partier både til høyre og venstre på frammarsj. En valgseier til Syriza kan gi disse partiene vann på mølla, tror sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer