Europa holder pusten

Samarbeider for å få ned renta og redde markedet. Over tusen milliarder kroner skytes inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tross katastrofedøgn på børsene både i USA og Asia ser det foreløpig ut til at børsene i Europa - inkludert Oslo Børs - har snudd pilene i formiddag.

Hovedgrunnen er nyheten om at flere av verdens store sentralbanker gjennomfører en felles aksjon for å sprøyte nye penger inn i de globale finansmarkedene.

Tusen milliarder kroner

Det er Den europeiske sentralbanken, sentralbankene i USA, Storbritannia, Japan, Sveits og Canada som nå går sammen om å sprøyte inn penger i markedet.

Hensikten er å få ned markedsrenten og løse flere akutte mangler på penger. Bankene opplyser at de nå samarbeider tett for å forsøke å stabilisere markedet.

USAs sentralbank har åpnet for en innsprøytning av ytterligere 180 milliarder dollar, vel 1.000 milliarder kroner, i det amerikanske finansmarkedet for å ha nok penger tilgjengelig.

Pilene peker oppover

Dene nyheten, samt at oljeprisen steg kraftig i går ettermiddag, er årsaken til at Oslo Børs åpnet med oppgang i dag.

HOLDER PUSTEN: En sliten megler på børsen i Frankfurt viser tydelig hva han mener om denne ukens situasjon. Nå peker imidlertid pilene oppover, etter at de store sentralbankene varslet felles kamp mot krisa. Foto: Scanpix
HOLDER PUSTEN: En sliten megler på børsen i Frankfurt viser tydelig hva han mener om denne ukens situasjon. Nå peker imidlertid pilene oppover, etter at de store sentralbankene varslet felles kamp mot krisa. Foto: Scanpix Vis mer

- Deretter gikk den noe ned før den steg igjen. Nå er hovedindeksen opp 2,5 prosent, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved barsen til Dagbladet.no.

Du kan selv følge kursen her!

- Når det var kraftig nedgang i USA i går kveld og det samme i Asia i natt, var det en veldig usikkerhet på hva som ville skje ved åpning i dag. Men oppgangen henger helt klart sammen med avtalen de store sentralbankene har inngått. Det virker som om markedet tolker dette positivt, sier hun.

Virker bedre

Sentralbankenes samarbeid ser derfor ut til å virke bedre enn gårsdagens amerikanske redningsaksjon av forsikringsgiganten AIG. Flere analytikere håpet at den amerikanske sentralbankens lån til AIG på 500 milliarder kroner ville være tilstrekkelig for å gi markedet pusterom.

Men tilbakemeldingen kom umiddelbart med videre børsras i Europa, som ble fulgt opp i USA og Asia.

Norges Bank ikke med

Norges Bank er ikke med i samarbeidet de store sentralbankene varslet i formiddag.

Europa holder pusten

Men tirsdag gjorde Norges Bank tilsvarende tiltak for det norske markedet ved å tilby opptil 29 milliarder kroner i en såkalt dollarauksjon.

- Det var for å bidra at vi kunne reetablere en norsk rentekurve. Bankene så seg ikke i stand til å sette priser i rentemarkedet fordi tilgangen på amerikanske dollar var svært liten, forteller direktør for markedsoperasjoner i Norges Bank, Jannecke Ebbesen.

Norges Bank er ikke med på dagens fellesaksjon, men har løpende kontakt med de andre bankene. Ebbesen sier målet er å få renten ned.

- Rentesatsen stiger når det blir vanskelig å få tak i amerikanske dollar. Det var på grunn av dollarmangelen vi gikk inn med en dollarinnsprøytning tirsdag - som tilsvarer det storbankene gjør i dag, sier hun til Dagbladet.no.

Ebbesen kan ikke si om Norges Bank vil komme med ytterligere tiltak, eller spå hva som vil skje på neste rentemøte 24. september.

- Men vår beredskap er høy. Vi følger nøye med, sier hun.