- Europa i dyp resesjon

Arbeidsløsheten kan komme opp i 11 prosent neste år, anslår EU-kommisjonen.

PESSIMISTISKE: Europa er i dyp resesjon, mener EUs finanskommissær Joaquin Almunia. Foto: EPA/SCANPIX
PESSIMISTISKE: Europa er i dyp resesjon, mener EUs finanskommissær Joaquin Almunia. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| EU-kommisjonen tror nedgangen i økonomien blir dobbelt så stor som tidligere anslått, men at bunnen nås i sommer. I EU-kommisjonens årlige vårprognoser anslås det at Unionens BNP vil falle med hele 4 prosent i år. Arbeidsløsheten kan komme opp i 11 prosent neste år.

Tyskland, Europas største økonomi, vil oppleve en nedgang på hele 5,6 prosent, anslår Kommisjonen. Økonomiene i de nordiske EU-landene Danmark, Sverige og Finland vil falle henholdsvis 3,3 prosent, 4 prosent og 4,7 prosent anslår Kommisjonen.

Den samlede nedgangen er over dobbelt så stor som da Kommisjonen i januar la fram anslag for nedgangen i 2009.

Da trodde Kommisjonen at den negative veksten for de 27 EU-landene ville være 1,9 prosent i år, men snu til 0,5 prosent i pluss neste år.

Dyp resesjon — Den europeiske økonomien er midt i sin dypeste og mest utbredte resesjon siden annen verdenskrig, sa EUs finanskommissær, Joaquín Almunia, da han mandag la fram EUs årlige vårprognoser for økonomien.

Mens resesjonen var et faktum i sju av 27 EU-land i fjor, vil bare Kypros styre unna nedgang i år.

Nedgangen gir seg kraftig utslag i arbeidsmarkedet, hvor jobber vil forsvinne i stor stil. I år vil 2,6 prosent av arbeidsplassene i EU forsvinne, og jobbfrafallet vil fortsette i 2010 anslår Kommisjonen. Dette bidrar til at arbeidsløsheten i EU kan nå rundt 11 prosent neste år.

Både den generelle nedgangen og statlige hjelpepakker vil føre det samlede budsjettunderskuddet for EU-landene til 7,25 prosent av BNP neste år.

Almunia kalte samtidig fjerde kvartal forrige år og første kvartal i år for de verste og understreket at enkelte lyspunkter nå er å spore. Ikke fritt fall

Blant annet vil de massive hjelpepakkene som er satt i sving bære frukter i løpet av neste halvår. Da vil økonomiene stabilisere seg, etter at bunnen nås i sommer, anslår Kommisjonen.

— Økonomiene er ikke lenger i fritt fall, fastslo Almunia.

Nedgang i 2010
Men også i 2010 tror Kommisjonen på en nedgang i BNP på 0,1 prosent i EU-økonomiene, til tross for at den venter seg en oppgang i verdensøkonomien på rundt 2 prosent.

Almunia sier det er helt avgjørende at banksystemet får ryddet opp i sine råtne lån og at banker, der det er nødvendig, må få tilført mer kapital.

— Jeg håper dette vil bli den siste nedjusteringen av våre prognoser. Jeg håper vi neste gang kan revurdere dette oppover, sa Almunia. Fra pressen fikk Almunia prompte spørsmål om han ikke var for optimistisk i sin tro på at bunnen er nådd.

— Jeg er overrasket over at jeg etter å ha nedjustert prognosene til 4 prosent kalles optimistisk. Tusen takk, svarte Almunia.

(NTB)