Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa i forandring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • EU har vært i konstant forandring i det halve århundret som er gått siden Robert Schuman kom med sin berømte erklæring om Kull- og stålunionen 9. mai 1950. Antall medlemsland har sakte, men sikkert økt fra 6 til 9 til 12 til 15, og vil fra 1. mai neste år være 25. Og allerede står nye land i kø for å bli tatt opp som medlem. EU er en organisme i vedvarende forandring, og utfordringene står ideligen i kø.
  • EUs utvidelse mot øst vil stå på dagsordenen nå i juni. Den 8. skal Polen ha folkeavstemning. Usikkerheten er mer knyttet til om man klarer å mobilisere de nødvendige 50 prosent, enn til utfallet av selve avstemningen. Det blir ifølge meningsmålingene høyst sannsynlig et klart ja. Dagen etter skal den britiske finansministeren Gordon Brown gi Underhuset svar på om regjeringen vil avholde folkeavstemning om eurotilknytning før neste parlamentsvalg i 2005. Brown selv har gitt tydelig uttrykk for skepsis, mens hans sjef i regjering og parti, Tony Blair, lenge har ivret for euro. Seinere samme måned, den 20., skal EUs konvent, under ledelse av den tidligere franske president Valéry Giscard d'Estaing, legge fram forslag til ny grunnlov og maktstruktur.
  • Før konventets forslag foreligger, er konfliktlinjene tydelige og skarpe. Store land har andre interesser enn små. Noen ønsker sterkere sentralstyring. Andre vil renasjonalisere en del av de beslutningene som nå blir tatt i Brussel. Noen vil ha et fastere formannskap under ledelse av én president, som er valgt for en periode. Andre vil fortsatt ha rullerende formannskap.
  • I tillegg vil det trolig oppstå kraftige diskusjoner om EUs framtidige regionalstøtte. Hittil er det landene i Sør-Europa som har fått de største bidragene. Det bildet kan endre seg når ti nye lavkostland skal starte den møysommelige integrasjonsprosessen. Norge har allerede merket følgene av EUs utvidelse gjennom en mangedoblet kontingent for EØS-avtalen. For Norge vil dessuten svenskenes folkeavstemning om eurotilknytning 14. september bli svært interessant. Alle avgjørelser vil få betydning for Norge. Men inntil videre betrakter vi altså det hele på avstand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media