Europa i sjokk og sorg

Les reaksjonene fra Europas statsledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er her for å uttrykke vår dype sorg i forbindelse med dette blodige, glupske og meningsløse angrepet. Utøverne bak denne bestialske forbrytelsen kan ikke gjemme seg bak noen form for rettferdiggjøring. Denne volden er uten mål, uten mening og noe som hele det internasjonale fellesskapet må mobilisere seg mot. Alle Europas folkeslag står nå Spania nær.

Romano Prodi, Europakommisjonens president

- Dette er et opprørende, urettferdig og utillatelig angrep mot det spanske folk og det spanske demokratiet. På søndag skal det holdes valg i Spania. Det som skjedde i dag er en krigserklæring mot demokratiet. La søndag vise at det spanske demokratiet er bestemt på å overvinne terrorismen.

Pat Cox, Europaparlamentets president

- Timingen av bombingene var tydelig planlagt for å skape størst mulig ødeleggelse... og kan ikke rettferdiggjøres av noen politisk sak.

Bertie Ahern, Irlands statsminister

- Disse uansvarlige handlingene, som ikke kan rettferdiggjøres, må fra ethvert standpunkt fordømmes.

Jacques Chirac, Frankrikes president

- Dette grusomme angrepet understreker truslene som vi alle fortsatt står overfor fra terrorismen i mange land og hvorfor vi alle må arbeide sammen, internasjonalt, for å sikre våre folk mot slike angrep og for å overvinne terrorisme.

Tony Blair, Storbritannias statsminister

- Disse avskyelige terrorhandlingene som har krevd så mange liv, fyller oss med dyp sorg og sinne.

Joschka Fischer, Tysklands utenriksminister

- I dag står vi sammen med hele Europas befolkning i sorg, men også med en beslutning om å stoppe disse kriminelle handlingene mot menneskeheten. Det er ingen sak som kan rettferdiggjøre terrorisme.

Rockwell Schnabel, Amerikansk ambassadør i EU, på vegne av president Bush

- Denne meningsløse, barbariske handlingen har igjen vist at verdenssamfunnet i enda sterkere grad må kjempe bestemt mot terrorisme. I dag, som aldri før, må hele den siviliserte verden stå samlet i kampen mot dette ondet.

Vladimir Putin, Russlands president

- Den hellige far (pave Johannes Paul III) gjentar sin bestemte og absolutte misbilligelse av slike handlinger, som fornærmer Gud, bryter den fundamentale retten til liv og undergraver fredelig sameksistens.

Vatikanet

- Terrorisme er den tredje verdenskrig, og nasjonene i den frie verden bør forenes mot den. Det som skjedde i Madrid, er nok et bevis.

Raanan Gissin, talsmann for Israels president, Ariel Sharon

- Vi fordømmer sterkt disse angrepene mot uskyldige sivile i Madrid.

Saeb Erekat, Palestinsk minister

- Terrorister må vite at med angrep som de forferdende og samvittighetsløse bombingene i Madrid i dag, vil de ikke lykkes i å ødelegge byggverket av internasjonal lov og menneskerettigheter som det internasjonale samfunnet har brukt så mange år på å bygge opp.

Bertrand Ramcharan, Fungerende høykommissær for menneskerettigheter i FN

- På vegne av alliansen fordømmer jeg med de sterkeste uttrykk, denne tankeløse, ondskapsfulle og barbariske handlingen.

Jaap de Hoop Scheffer, generalsekretær i Nato

- Vi følte intens smerte da vi fikk vite om de kriminelle handlingene som ble utført ved togstasjonene i Madrid.

Bashar al-Assad, Syrias president