Europa kjemper mot flom og kulde

I Polen har kulda tatt livet av 200 mennesker. Nå trues gamlebyen i Köln og deler av Bonn av flom. Veier og jernbaner er lammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Orkanbyger med vindstyrke på over 200 km/t har ført til kaos og kollaps i veitrafikken med flere omkomne, spesielt i Tysklands sørvestlige og midtre deler. All skipsfart ble i går innstilt på Rhinen, Mosel og andre sideelver på grunn av den økende vannstanden.

Vannstanden i Köln holdt å passere nimetersmerket i går kveld. Overstiger vannet 10,25 meter, slik det er ventet søndag, vil den historiske gamlebyen bli flommet over.

Kritisk

Også i områdene rundt Bonn og Koblenz var situasjonen kritisk i flere bydeler. Vannmasser truet flere boligområder fordi dammer holdt på å bryte sammen.

Bare et halvår etter at de østlige og sørlige delene av Tyskland, Tsjekkia og Østerrike ble herjet av en såkalt århundreflom, er det stormsentret Calvann som nå holder deler av Europa i sitt jerngrep.

Rammer Europa

Også Sveits, Frankrike, Spania og Portugal er rammet av stadig skiftende regn- og snøbyger med sterkt vekslende temperaturer.

Flere mennesker er døde og skadd som følge av at trær og hustak knekker sammen når vannmengdene fryser til is.

Øst-Europa er rammet av ekstrem kulde med temperaturer under 20 minusgrader både i Russland og Polen. Mange av de nesten 200 menneskene som er frosset i hjel i Polen de siste par dagene, er alkoholiserte uteliggere.

<B>BELGIA:</B> En fortvilet Vincent Lambert i sitt flomherjede bakeri.
<B>TYSKLAND:</B> Minst to mennesker er omkommet i ulykker som følge av uværet i de sørvestlige og midtre delene av Tyskland.
<B>PORTUGAL:</B> Etter 24 timer med regn bar det av stde med vannmassene for denne bilen.