Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hetebølge:

Europa koker: - Kan føre til hjerneskade og død

En rekordvarm hetebølge steg innover kontinentet mandag, og er ventet å vare ut uka. I tillegg til hissige grader, bringer den med seg både frykt og glede.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor varmt det kan bli, varierer i prognosene. Flere land varsler 40-tallet i enkelte områder. Men på hjemmebane vil ikke vi nordmenn bli berørt - inntil videre.

- Det vi kan vente oss er tall som i hovedsak etterlikner en typisk norsk sommer, forholdsvis 20 plussgrader, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss, til Dagbladet.

Men reiseglade, vågale nordmenn må imidlertid ikke bevege seg langt utenfor landegrensene for å oppleve brennhete.

SPANIA: I byen Pamplona avkjøler store og små seg i byens fontener. Foto: Alvaro Barrientos/ AP / Scanpix
SPANIA: I byen Pamplona avkjøler store og små seg i byens fontener. Foto: Alvaro Barrientos/ AP / Scanpix Vis mer

Skandinavia blir påvirket

Deler av Skandinavia ser ut til å bli påvirket av den pågående hetebølgen, med sørlige strøk av Danmark og Sverige som er spådd å nå brukbare grader.

Danmarks Meteorologisk institutt (DMI) skriver på Twitter at det lokalt kan bli opp mot 30 grader flere steder i landet, samt oppstå tropedøgn.

- Men i østlige strøk blir det ekstra varmt onsdag. Mange steder vil også temperaturen stige over 30-tallet, sier vakthavende meteorolog ved DMI, Klaus Larsen, til BT.

Ifølge Aftonbladet ser ikke prognosene helt annerledes ut i Sverige.

- I Skåne, Halland, Blekinge og Småland er det onsdag som gjelder, med temperaturer opp mot 30 grader, sier meteorolog ved Foreca, Stina Karlsson, til avisa.

Populære destinasjoner rammes

Også noen av nordmenns mest populære reisemål blir rammet av hetebølgen.

Ifølge Reis.no var Spania på førsteplass over reisemål flest nordmenn dro til i fjor sommer. De andre mest populære feriedestinasjonene var Sverige, Danmark, Hellas, Italia, Kroatia, Frankrike, USA og Tyskland.

HETEBØLGE: Varmen fra Afrika har truffet Europa. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix
HETEBØLGE: Varmen fra Afrika har truffet Europa. Foto: Alvaro Barrientos / AP / Scanpix Vis mer

Flere av disse stedene er berørt av den ekstreme hetebølgen, og statsmeteorolog Gislefoss forteller at det vil bli ekstremvarme i Europa noen dager til.

- Jeg ser for meg at de som er på ferie rundt Middelhavet vil merke denne varmen godt. Varmen vil treffe store deler av Spania, Frankrike, Tyskland, Nord-Italia, og øyer som Sicilia, Korsika og Mallorca. Det vil også være veldig varmt på Kreta, Rhodos og store deler av Tyrkia, sier han.

TILTAK: Myndighetene har satt opp flere boder i Frankrike, der de kan servere innbyggerne vann. Foto: Samuel Boivin / Zuma Press
TILTAK: Myndighetene har satt opp flere boder i Frankrike, der de kan servere innbyggerne vann. Foto: Samuel Boivin / Zuma Press Vis mer

Opp mot 40 plussgrader

Ifølge Gislefoss er Tyrkia den destinasjonen i Europa som ser ut til å rammes hardest av hetebølgen.

- Tyrkia var et veldig populært feriemål for nordmenn for noen år siden, populariteten har falt litt men det er fortsatt mange nordmenn som drar hit. På mandag ble det målt 39,5 varmegrader i Antalya i Tyrkia.

Hetebølgen treffer Sentral-Europa, Nord-Italia, Frankrike og Spania.

- I Barcelona vil gradene stige utover uka, på fredag vil det bli over 35 plussgrader her. I Madrid var det mandag 33 grader, og i Berlin vil det onsdag være rundt 34-35 plussgrader. I Paris så ligger temperaturen på godt over 30 grader.

PARIS: I Paris er det ventet hetebølge. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Scanpix
PARIS: I Paris er det ventet hetebølge. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Scanpix Vis mer

I Hellas er det også varmt, i hvert fall i norske øyne, ifølge Gislefoss.

- På tirsdag ligger temperaturen på rundt 33 plussgrader i Aten, og de neste dagene vil temperaturen ligge på rundt 35 grader på Kreta.

I Storbritannia slipper de unna den verste hetebølgen, og i London vil det være litt over 20 grader.

På torsdag vil hetebølgen slippe taket de fleste stedene i Europa, men i Paris vil det fortsatt være over 30 plussgrader.

- Farlig for eldre

Professor i biomedisin ved Universitetet i Bergen (UiB), Linda Elin Birkhaug Stuhr, meddeler sine råd for reisende. Hun understreker at temperaturene kan føre til store utfordringer.

- Oppholder du deg i disse områdene denne uka, må du drikke rikelig med vann for at kroppen skal få i seg nok væske. Og da mener jeg ikke alkohol for dem som er på ferie, sier hun.

Elin Birkhaug Stuhr forteller at man burde la være å trene utendørs. Hun legger også til at man ikke må finne på å etterlate seg barn og dyr i glovarme biler i lengre perioder.

AVKJØLENDE: I en storby som Paris, velger mange å benytte seg av de mulighetene som finnes, for å kjøle seg ned. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Scanpix
AVKJØLENDE: I en storby som Paris, velger mange å benytte seg av de mulighetene som finnes, for å kjøle seg ned. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Scanpix Vis mer

- Temperaturene kan også være farlig for eldre, som i utgangspunktet har dårligere temperaturregulering enn yngre og kronisk syke. Dersom temperaturen overstiger 40 grader, vil personen kunne bli forvirret, utvikle kramper og ende opp bevisstløs - altså erfare heteslag.

Hun påpeker at disse forholdene i verste fall kan føre til hjerneskade og død.

- Et problem for dyrene

En slik hetebølge kan også ramme naturen og dyrene hardt. Vigdis Vandvik, professor i biologi ved UiB, forteller at når det kommer hetebølge har naturen grenser for hva den kan tåle.

HVILER: To hunder hviler ved foten av en fontene i Roma. Foto: Tiziana Fabi / AFP
HVILER: To hunder hviler ved foten av en fontene i Roma. Foto: Tiziana Fabi / AFP Vis mer

- I de siste åra har kloden blitt varmere. Vi har også fått mer ekstremvær, som tørke, men også ekstremnedbør og flom. Det er disse klimaekstremene som gir naturkatastrofer, og de får vi mer av framover, både i Norge og resten av verden, sier hun.

Vandvik forteller at alle dyr og planter har metoder for å beskytte seg mot høye temperaturer.

VARMT: En orangutang har søkt tilflukt under et teppe i dyrehagen i Wien. Foto: Vienna Zoo / AP / NTB scanpix
VARMT: En orangutang har søkt tilflukt under et teppe i dyrehagen i Wien. Foto: Vienna Zoo / AP / NTB scanpix Vis mer

- Når det blir for varmt er både planter og dyr avhengige av å kvitte seg med overskuddsvarme. Fordamping er en veldig effektiv metode å kjøle seg ned på og mange dyr svetter eller peser, eller gjemmer seg i skyggen. Svetting og pesing øker vannforbruket, og dyrene er derfor spesielt avhengig av tilgang på vann når det er varmt, noe som kan være et problem i en tørkesituasjon. Dersom man overskrider grensene for varmen et dyr tåler, vil de kunne dø av overoppheting.

I fjor hadde vi en hetebølge i Sør-Norge, og da slet vi med å få nok fôr til husdyrene. Det samme kan skje ville dyr.

- Problemene oppstår når organismene utsettes for værforhold som ligger langt utenfor det de er vant til. Det er derfor ekstremvær er et problem, enten man befinner seg ved Middelhavet eller i Nord-Norge.

OFFENTLIG BADING: I en fontene i Paris kjølte ungdom seg ned i 33 varmegrader Foto: Christophe Archambault / AFP
OFFENTLIG BADING: I en fontene i Paris kjølte ungdom seg ned i 33 varmegrader Foto: Christophe Archambault / AFP Vis mer

Frykter skogbrannfare

Det er ikke bare biologiske utfordringer som kommer med hetebølgen. Den spanske TV-meteorologen Silvia Laplana gikk mandag ut og advarte mot skogbrannfare.

- El inferno (helvete, red.anm.) er på vei, tvitret TV-meteorologen, og la til at det er «ekstrem» skogbrannfare i enkelte deler av landet denne uka.

Også i nord-østlige Tyskland vil det være fare for skogbrann. Myndighetene i delstaten Brandenburg, som sirkler Berlin, sier at de vil holde risikoen for skogbrann på det høyeste nivået de kommende dagene.

PÅ GRÅTEN: Innvendig er sommerhuset til familien til Eleni Papadaki (48) helt ødelagt av brannen. Under intervjuet med Dagbladet, bryter hun ut i gråt. Video: Jenny Mina Rødahl / Dagbladet Vis mer

Professor Vandvik forteller at skogbrann er en alvorlig konsekvens for naturen under en hetebølge.

- Trærne blir uttørket på grunn av varmen. Det skal lite til før en skogbrann kan starte, og den kan spre seg veldig fort. slik er det i Sør-Europa nå. Skogbrann er en trussel mot natur, liv og helse, i tillegg til at det slipper ut mye karbon og dermed bidrar til klimaoppvarmingen.

14 000 omkom

Frankrike er blant landene som har iverksatt en kriseplan. Etter deres siste, dødelige hetebølge som inntraff i 2003, der omtrent 14 000 mistet livet som følge av heten, ser det ikke ut til at de tar noen sjanser.

The Guardian skriver at myndighetene har satt opp spesialbygde «nødkjølingsrom» på offentlige plasser. De har også informert innbyggere om parker, offentlige haller med aircondition og områder hvor midlertidige vannstasjoner og fontener er satt opp.

I tillegg fokuserer myndighetene på å ivareta de svakeste i år, ettersom det var de eldre som ble hardest rammet under 2003-bølgen.

- Jeg bekymrer meg over folk som tar lett på dette, sa Frankrikes helseminister Agnès Buzyn under en pressekonferanse tidligere denne uka.

- Dette påvirker oss alle, ingen er «supermann» når det kommet til å håndtere den ekstreme varmen vi er i ferd med å erfare torsdag og fredag, la hun til

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!