Europa-krise er hovedtema på Norden-toppmøte

Fem statsministre møtes i Lofoten.

TAR IMOT: Jens Stoltenberg tar imot de fem nordiske statsministrene til Lofoten. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
TAR IMOT: Jens Stoltenberg tar imot de fem nordiske statsministrene til Lofoten. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemene i europeisk økonomi blir det viktigste temaet når de fem nordiske statsministrene møtes i spektakulære omgivelser i Lofoten.

- Det er flott for en norsk statsminister å komme hit og vise de andre statsministrene og deres ektefeller Lofoten. Det er en veldig vakker del av Norge. Vi er heldige med været, sa statsminister Jens Stoltenberg da han søndag ankom Å med sine nordiske kolleger.

I mer enn et døgn skal statsministrene være sammen før de mandag avslutter statsministermøtet på Fløyfjellet i Tromsø.

Spise fisk - Vi skal ha samtaler om økonomien i Europa, nordområdene, nordisk samarbeid, miljø og mange andre ting. Men vi skal ikke minst ut i båter, oppleve Lofoten og spise fisk, sier Stoltenberg.

Etter det NTB forstår vil verten Stoltenberg også benytte anledningen til å forsøke å gå videre med nordisk militært samarbeid. Norge og Danmark har overtatt mye av flyovervåkingen ved Island etter at USA la ned Keflavik-basen. I samtalene i Nord-Norge vil man forsøke å komme videre med en formalisering av denne luftovervåkingen.

Det vil også bli lansert en tanke om et utvidet helsesamarbeid der man ser på Norden som én helseregion og utnytter kapasiteter over grensene.

- Vi kommer til å diskutere dette i kveld og i morgen. Vi er 25 millioner mennesker i Norden. Vi har mye av de samme helseutfordringene, og vi kan sikkert gjøre mye for å få til et bedre samarbeid om helsetilbud, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Nusfjord Etter en lunsj i det idylliske fiskeværet Å, der turistfiske og rorbuutleie nå har overtatt som viktigste næringsvei, gikk statsministrene over i båt. Med frisk bris mot seg og en junisol i ryggen feide statsoverhodene over Reinfjorden og Sund før de endte opp i Nusfjord.

- Det var en utrolig stor opplevelse. Jeg har aldri sett noe lignende. Det var helt fantastisk. Helheten imponerer. Luften, fjellene med både snø og grønt - og alt dette i solskinn, sa en imponert Helle Thorning-Schmidt etter båtturen. Hun har aldri vært så langt nord før.

I Nusfjord fikk statsministrene en omvisning av Jim Olaussen som er daglig leder i selskapet som nå driver turisme i det tidligere fiskeværet. De 35 fastboende får besøk av 50.000 turister i året, fortalte Olaussen mens han guidet statsoverhodene på kaia der væreier Dahl i sin tid memorerte fiskernes fangster. Han kunne verken skrive eller regne. Men om kvelden overleverte han regnskapet til sin datter.

- Det gikk aldri i fiskernes favør, fortalte Olaussen.

Søndag kveld gikk statsministrene om bord i hurtigruteskipet MS Finnmarken i Stamsund. Det er på veien mot Tromsø mandag at de politiske samtalene skal finne sted.

(NTB)