ADVARER EUROPA:  President Olafur Grimsson ber Europa planlegge for vulkanutbrudd som kan bli mye kraftigerer enn utbruddet fra Eyafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix
ADVARER EUROPA: President Olafur Grimsson ber Europa planlegge for vulkanutbrudd som kan bli mye kraftigerer enn utbruddet fra Eyafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/ScanpixVis mer

- Europa må planlegge

Islands president advarer mot utbrudd fra vulkanen Katla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||REYKJAVIK (Dagbladet): - Det vi har sett de siste dagene er muligens bare en begynnelse på noe som vil skje mange ganger utover i århundret, sier Islands president Ólafur Grimsson.

-  Utbruddet fra Eyjafjallajökull har bare vært en liten øvelse på det som kommer, sier han.

Har kriseplanerPresidenten advarte i tv-intervjuet med BBC i går kveld mot vulkanutbrudd fra Katla, som ligger øst for Eyjafjallajökull under isbreen Myrdalsjökull.

Det vil i beste fall vil skape ytterligere kaos, og i verste fall kan få «enorme konsekvenser over hele verden».

- Katla er mye større, og hun har vanligvis utbrudd en gang i hundreåret. Det siste var i 1918, så vi har ventet på henne i noen år, sa Grimsson.

- Vi har kriseplaner her i landet, og jeg tror det er på høy tid at europeiske myndigheter og flyselskaper begynner å planlegge.

-  Kan ikke stoppe naturkrefteneIslandske geofysikere har fulgt nøye med på Katla de siste dagene, da alle tidligere utbrudd fra Eyjafjallajökull har trigget den nærliggende storesøsteren. Og mens det før bare har gått mellom 50 og 70 år mellom hvert utbrudd på Katla, har det nå gått 92 år.

- Det finnes naturkrefter på Island som kan føre til enorme skader på det moderne samfunnet i en lang periode. Alle må skjønne at det ikke er noe vi kan gjøre for å stoppe disse kreftene, sa president Grimsson i går.

- Vi må bare rette oss etter dem, holde oss rolige og begynne planleggingen.

- ØVELSE:  
-  Utbruddet fra Eyjafjallajökull har bare vært en liten øvelse på det som kommer, ifølge Islands president.
- ØVELSE: - Utbruddet fra Eyjafjallajökull har bare vært en liten øvelse på det som kommer, ifølge Islands president. Vis mer