Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa mangler sju milliarder bier

Forskerne slår alarm og er bekymret for matproduksjonen.

ALARM: Antallet honningbier i Storbritannia og Europa forøvrig har gått ned de siste årene, men forskerne har ikke kommet fram til en entydig årsak. Nå slår de alarm. Foto: AP/NTB Scanpix.
ALARM: Antallet honningbier i Storbritannia og Europa forøvrig har gått ned de siste årene, men forskerne har ikke kommet fram til en entydig årsak. Nå slår de alarm. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har bestanden av honningbier gått kraftig tilbake i mange land. Biene er avgjørende for pollinering av mange planter, og derfor svært viktige for verdens matproduksjon.

Økt produksjon Nå viser en ny studie som er lagt fram i tidsskriftet Plos One at det I mer enn halvparten av alle europeiske land ikke er nok honningbier til å pollinere avlingene. Forskere tror at den voldsomme økningen i produksjon av biodrivstoff har utløst en massiv økning i behovet for pollinering. I Storbritannia er situasjonen akutt, der de bare har en fjerdedel av de honningbier som kreves.

Økt areal Antallet honningbier i Storbritannia og Europa forøvrig har gått ned de siste årene, men forskerne har ikke kommet fram til en entydig årsak. Både plantevernmidler og sykdommer har blitt nevnt som mulige årsaker. Antallet bie-kolonier økte med 7 prosent i perioden 2005 - 2010, mens i den samme perioden ble området der man dyrker planter for biodrivstoff som soyabønner og solsikker utvidet med en tredjedel.

- Mange land har økt produksjonen av oljefrø. I Hellas var det i 2005 noen få hektar hvor de dyrket biofrø, men det har vært en eksplosiv økning de siste årene fordi denne typen jordbruk har blitt susidiert, sier forskeren bak rapporten Tom Breeze fra Universitetet i Reading.

Nå er det mange av de ville biene som gjør jobben med bestøvning.

Må gjøre noe drastisk - Det mangler rundt 13,4 millioner bikuber i Europa, noe som utgjør rundt sju milliarder bier. Europa står ovenfor en katastrofe med mindre vi gjør noe drastisk med situasjonen nå, sier Tom Breeze ifølge BBC.

Forskerne har ikke full oversikt over hvor mange villbier det er, og frykter at dette kan være en stor risiko med tanke på frøproduksjonen i Storbritannia.

Kostet milliarder - Ville pollinatorer trenger bedre beskyttelse. De er de ukjente heltene i landskapet, som tetter et kritisk ledd i næringskjeden for mennesker. Den jobben de gjør ville ha kostet flere milliarder kroner, sier Breeze. 

Under EUs fornybare drivstoffdirektiv, må 10 prosent av alt drivstoff komme fra fornybare kilder innen 2020. Tallet er ikke ferdigforhandlet, men direktivet har ført til store økninger i planting av soyabønner, palmeolje og raps.

- Det er en økende forskjell mellom landbruks- og miljøpolitikken i Europa," sier professor Simon Potts ved Universitetet i Reading.

- Bønder oppfordres til å dyrke oljevekster, men det er ikke en god nok plan for å sikre insektene som skal pollinere dem. Dette kan være en seriøs trussel mot en stabil matproduksjon i framtida, sier Potts.