Europa markerte frigjøringen av Auschwitz

Tusener tok del i minneseremonier i Tyskland, Italia, Polen, Sverige og Storbritannia lørdag for å minnes 56-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Polen ble dagen markert med bønner og sørgende la ned blomster i konsentrasjonsleiren i Auschwitz. Dødsleiren ble frigjort 27. januar 1945 av allierte soldater fra Sovjetunionen.

I konsentrasjonsleiren Buchenwald i nærheten av Weimar deltok 300 mennesker på en kransenedlegging.

Tente lys

I Tyskland ble dagen markert av flere hundre mennesker som hadde samlet seg med tente stearinlys for en stille minnemarkering i sentrum av Berlin.

Lignende markeringer ble avholdt i Hamburg, Kiel, Lübeck og andre tyske byer. I Lübeck og Kiel var det spesielt unge skoleelever som demonstrerte, under mottoet «Vekk med nazistene». De viste at også nye generasjoner nekter å glemme.

Flaggene hang på halv stang i alle tyske offentlige bygninger for å markere 27. januar, som i Tyskland er minnedagen for alle ofre for nazismen. Den offisielle merkedagen ble innstiftet i 1996.

Aldri mer

Tysklands president Johannes Rau holdt en tale for å markere minnedagen. I talen advarte han sine landsmenn mot noensinne å la høyreekstremismen feste grepet i Tyskland igjen.

Tidligere Auschwitz-fanger var tilbake der deres livs mareritt utspant seg.   Foto: SCANPIX
Tidligere Auschwitz-fanger var tilbake der deres livs mareritt utspant seg. Foto: SCANPIX Vis mer

Med bakgrunn i regelmessige angrep fra høyreekstreme mot tyske minoriteter, sa Rau til nasjonalforsamlingen at tyskere må være på vakt mot «selv det minste tegn på antisemittisme, rasisme eller angrep på individers verdighet».

Fortidens ondskap

I Storbritannia ble 27. januar markert som minnedag for Holocaust for første gang. Dagen minnet også ofrene for andre massedrap, som i Kambodsja og Rwanda.

Debatten om hvor sterkt dagen skulle fokusere på Holocaust har ifølge BBC vært heftig. Mange briter mener at dagen også skulle markere tyrkernes massakre av armenere under første verdenskrig.

Den britiske markeringen fant sted i Westminster, hvor statsminister Tony Blair talte. Blair understrekte at det er viktig å minnes fortidens ondskap slik at samfunnet aldri tillater noe lignende igjen.

- Det er for å markere det godes triumf over det onde at vi minnes denne dagen. Vi husker den for aldri noensinne å glemme hvilke ondskaper mennesker er i stand til å gjennomføre, sa Blair.

Konferanse

Dagen ble også markert i Italia, hvor ledende politikere ba italienere reflektere over fascismens rolle i Holocaust. President i nasjonalforsamlingen Luciano Violante ba folk tenke tilbake til raselovene som ble stemt gjennom nasjonalforsamlingen i 1938, og deportasjonen av nesten 7.000 jøder.

Markeringen skulle senere på dagen fortsette med ett minutts stillhet før fotballkampene i den italienske eliteserien. Italienske fotballarenaer har vært et arnested for italiensk høyreekstremisme.

I Stockholm deltok statsminister Göran Persson på en markering i hovedstadens synagoge. Persson er vert for en holocaustkonferanse i Stockholm mandag og tirsdag med gjester som FNs generalsekretær Kofi Annan.

(NTB-DAP-AFP)

Tidligere Auschwitz-fanger var tilbake der deres livs mareritt utspant seg. Foto: SCANPIX