Europa ned - USA følger etter

De europeiske aksjemarkedene har i dag falt videre, og nedgangen ser ikke ut til å ha noen ende. Åpningen i USA er noe mer blandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ledende børsene i Europa - London, Frankfurt og Paris - er alle ned mer enn 3 prosent. Dette har etterhvert er blitt en daglig reprise. Helsinki og Zürich faller noe mer, vel 4 prosent. På Oslo Børs endte dagen med en nedgang på 3.05 prosent.

I USA fortsetter Dow Jones nedturen nå i ettermiddag, mens Nasdaq skiltet med en prosents oppgang en halvtime etter åpning. Denne teknologitunge indeksen har nå snudd, og er også på god vei over i rødt område.

IT gjør det litt bedre

Nedgangen har nå for fullt nådd den "gamle" økonomien, som tidligere har vært sett som et sikkert tilfluktssted når det har stormet som verst innen teknologi.

Samtidig har fornyet interesse for den mørbankede IT-sektoren ført til at investorene nå beveger seg fra de store industriselskapene over i enkelte teknologiaksjer igjen, mener CNNfn.

Stadig flere tar til orde for at bunnen nå må være nær, og at særlig IT-sektoren byr på gode kjøp.

Samtidig mangler nyhetene som skal snu trenden og gi markedene ny optimisme.

- Enkelte aksjer er på billigsalg nå. Utsiktene for framtidig inntjening er uklare, men det vil ikke hindre folk i å kjøpe, sier Alan Shoaf ved NatCity Investments Inc. til Bloomberg.

- Mesteparten av risikoen er nå ute av markedet, slår han fast.

Sparket styret

Den finske teleoperøren Sonera har falt omkring 10 prosent etter at den finske regjeringen, som eier 53 prosent av selskapet, sparket så å si hele styret. Grunnen skal være at aksjekursen i selskapet har falt mer enn 90 prosent siste år. Sonera er norske Enitels samarbeidspartner i den kommende UMTS-utbyggingen her i landet, gjennom selskapet Broadband Mobile.

På Oslo Børs er ikke IT i vinden om dagen, og Scandinavian Online (SOL) raste 20.7 prosent til 11,50 kroner. For bare et halvt år siden sto SOL-aksjen i 173 kroner. Tilsvarende falt andre IT-selskaper som Telecomputing, Opticom, Merkantildata og Superoffice fra 8 til 10 prosent.

Den tradisjonelle industriindeksen var ned over 3 prosent, og børslokomotiver som Nycomed Amersham, Orkla og Schibsted fikk bank. Farmasiselskapet Nycomed Amersham stupte hele 9 prosent til 56 kroner, mens Orkla var ned 4,5 prosent til 150 kroner.

Selv om mange taper penger på grunn av nedgangen, sier Peter Warren til NTB at det er positivt at aksjer generelt blir billigere.

- Jeg liker ikke at folk taper penger, men jeg gleder meg over at aksjer nå blir billigere. Folk er jo glade hvis de kan kjøpe noe på salg, selv om det kan være synd at noen kjøpte dressen dagen før den kom på salg, sier Warren.